Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте го всеки ден, този сезонен зеленчук регулира кръвното и предпазва мозъка, здравен съвет за деня, 27 септември

27 септември 2024, 11:00 часа

Цвеклото е известно с многото си ползи за здравето, както и с насителия си червен цвят. Този универсален и питателен грудков зеленчук е отлично допълнение към всяка диета, съобщава руският лекар Олег Варфоломеев.

"Ако знаете за полезните свойства на цвеклото, никога няма да ги пренебрегнете. Цвеклото е пълно с основни витамини и минерали, които ще ви помогнат да сте по-здрави и да се чувствате по-добре", казва специалистът

Регулира кръвното налягане

Едно от изключителните предимства на цвеклото е способността му да поддържа здравословни нива на кръвното налягане. Богато на нитрати, които тялото превръща в азотен оксид, цвеклото може значително да намали както систолното, така и диастолното кръвно налягане. Редовната консумация ще помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт, казва още специалистът.

Лекар: Този евтин зеленчук бори диабета и подобрява зрението 

Помага да отслабнете

Типична порция от 100 гр варено цвекло съдържа 44 калории, 1,7 гр протеин, 0,2 гр мазнини и 2 гр фибри, което ги прави нискокалорична, но питателна опция. Това го прави идеално допълнение към вашата диета за отслабване.

Увеличава енергията и продуктивността

Спортистите също могат да намерят цвеклото за полезно, тъй като нитратите подобряват физическото представяне чрез увеличаване на ефективността на митохондриите, производителите на енергия в клетките.

"Изследванията показват, че сокът от цвекло може да повиши издръжливостта, кардиореспираторната ефективност и използването на кислород по време на тренировка", казва лекарят.

Намалява възпалението

Възпалението е основната причина за повечето заболявания. Редовното износване на тялото, ако не се лекува, може да доведе до хронично възпаление. Цвеклото е известно и със своите противовъзпалителни свойства благодарение на беталаините, пигментите, отговорни за червения им цвят. Тези съединения могат ефективно да намалят възпалението в тялото.

Полезно е за червата

Цвеклото осигурява диетични фибри за поддържане на редовното храносмилане и съединения, които подпомагат функцията на черния дроб чрез неутрализиране и елиминиране на токсините. Сокът от цвекло също помага за регулиране на нивата на кръвната захар, което го прави полезен за поддържане на стабилна енергия през целия ден.

Поддържа здравето на мозъка

"С напредване на възрастта поддържането на здравето на мозъка става критично. Предварителните изследвания показват, че цвеклото може да увеличи притока на кръв към мозъка, потенциално подобрявайки паметта и способността за превключване между задачи. Това може да помогне на мозъка ви да функционира на максимална скорост и да остане здрав", казва още лекарят.

Този зеленчук може да удължи живота с 10 години, ако го ядете всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес