Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте диня само по това време на деня, здравен съвет за деня, 2 август

02 август 2024, 10:05 часа

Динята е един от най-вкусните летни плодове. Но за да извлече тялото ни максимална полза от нея, важно е тя да се консумира в подходящия момент на деня.

Кога е най-добре да се яде диня?

Руският лекар д-р Александър Умнов, динята не трябва да се яде вечер или през нощта, трябва да се консумира през деня или сутрин. Лекарят също така препоръчва динята да се консумира отделно от другите храни и напомни, че този вкусен летен плод е силен диуретик, който може да причини дискомфорт в областта на пикочния мехур.

Здравен съвет за деня, 30 юли: Лекар: Яжте диня в това количество, за да е полезна

Прекомерната консумация на диня, предупреждава д-р Умнов, може да причини подуване или болки в корема. В това отношение динята е вредна при заболявания на пикочно-половата система, камъни в бъбреците, метеоризъм, диария, колики, тежки патологии на простатата и панкреаса. В допълнение, динята не е разрешена за деца под две години, може да се появи хранителна алергия.

Полезни свойства на динята

Общоприето е, че поради своята воднистост - процентът на течност в динята е 92% - този летен плод не носи особени ползи за здравето, но това е сериозна заблуда. Богатият витаминен състав на динята я прави изключително полезна за много системи на тялото. Плодът е богат на калий и магнезий, които са необходими за правилното функциониране на нервната система и в частност на мозъка. Тези минерали повишават работоспособността , подобряват паметта и концентрацията.

Антиоксидантната стойност на динята също е висока: тя е богата на витамини А и С, както и на каротеноиди, които й придават ярко червения цвят. Тези вещества предпазват тялото от увреждане от свободните радикали, облекчават и предотвратяват възпалителните процеси, а също така забавят процеса на стареене. Редовната консумация на диня също има най-добър ефект върху състоянието на кожата: голямо количество вода в комбинация с витамини и минерали овлажняват клетките на кожата отвътре , предотвратявайки сухота, лющене и образуване на бръчки.

Веществата, съдържащи се в динята, имат благоприятен ефект върху здравето на сърцето и могат да осигурят профилактика на сърдечно-съдови заболявания, които са на първо място по списъка за смъртност в света. Ликопенът, на който е богат този плод, може да намали нивото на "лошия" холестерол, да предотврати окислителните реакции в стените на кръвоносните съдове и да увеличи тяхната здравина.

Благодарение на изобилието от каротеноиди в състава си, динята има положителен ефект върху здравето на очите. Активните вещества в нейния състав предотвратяват свързаната с възрастта дегенерация на зрението, укрепват зрителния нерв и предотвратяват образуването на катаракта.

Добри новини за спортистите: динята не само ще попълни резервите от течности след тренировка, но и ще помогне за възстановяване на мускулите. Яркочервеният плод е богат на цитрулин (растителна аминокиселина). Цитрулинът ускорява възстановителните процеси в мускулната тъкан и перфектно облекчава болката след активна физическа активност.

Диня и пъпеш - разрешено ли е да се ядат при диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес