Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Инсултът удря най-често на тази възраст

30 октомври 2023, 12:38 часа

Твърдението, че инсултът е заболяване само на възрастните хора, е мит, според руския лекар Максим Сутормин. Той споделя, че според статистиката това заболяване „се подмладява“. Засяга не само възрастни хора, но и пациенти на възраст 30-40 години и те са най-честите пациенти.

Д-р Сутормин отбелязва, че е безполезно да се предоставя спешна помощ у дома и при първите признаци трябва да се консултирате с лекар.

Мозъчен удар - какво трябва да знаете

„Трябва да имате време да стигнете до лекар по време на така наречения „златен час“. Това са първите четири часа и половина след мозъчния инцидент. Ако успеете през това време и се обадите на линейка навреме, можете да избегнете сериозни последствия“, казва лекарят.

Тази ядка пази мозъка от инсулт

Първите признаци на съдовия инцидент се развиват неочаквано:

  • лицето, ръцете, краката от едната или от двете страни изтръпват и/или се появява слабост, която ги засяга;
  • човек започва да вижда по-лошо в едното или двете очи;
  • съзнанието е объркано, за пациента е трудно да води разговор или да разбира въпроси;
  • ходенето става проблематично, появява се замаяност, балансът е нарушен;
  • появява се силно главоболие без видима причина

инсулт

Обособяват се два вида на коментирания съдов инцидент - исхемичен и хеморагичен . И двава вида са свързани с остри проблеми с кръвообращението в мозъка, което причинява увреждане на неговите структури.

Исхемичен мозъчен удар - лошата циркулация възниква поради запушен съд, нараняване или наличието на тумор. Симптомите и първите признаци на този вид патология при мъжете и жените често са с внезапен характер. Този вид заболяване е по-често, среща се в 80-85% от случаите. Понякога се предшества от микроинсулт , когато човек проявява характерни симптоми и признаци в рамките на няколко минути или часове ; мозъчните клетки са увредени, но не умират. Това състояние е предвестник на бъдеща атака.

Хеморагичен мозъчен удар – в случая мозъчните структури са „наводнени“ с кръв от спукан съд. Подобно състояние може да възникне, ако човек е имал рязко повишаване на кръвното налягане, както и при атеросклероза и аневризми. Първият симптом и признак на този вид патология при мъжете и жените може да бъде загуба на съзнание. Това заболяване се среща в 15-20% от случаите.

Още: Напитката на столетниците намалява риска от инсулт с 32%

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика и самолечение! При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес