Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да ядат ягоди

31 май 2024, 07:15 часа
Реклама

Руският биолог и диетолог доц. Виталий Наполов коментира ползите от ягодите за хора със съдови заболявания. 

Кой трябва да яде ягоди?

Експертът споделя, че ягодите са отличен източник на микроелементи, които имат положителен ефект върху състоянието на кръвоносните съдове - калий и магнезий. Тези вещества осигуряват еластичност на съдовата тъкан, а по-еластични съдове ефективно предпазват от хипертония и нейните обостряния.

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

„Калият и магнезият, съдържащи се в този плод, правят кръвоносните съдове еластични и понижават кръвното налягане. Това е приичната ягодите да са полезни за хора със съдови заболявания и високо кръвно налягане“, отбелязва Виталий Наполов.

Биологът допълва, че ягодите доставят на организма и желязо, калций, фосфор, йод, манган. Сред витамините съдържа A, B, E, C. Плодът има антиоксидантно действие и помага за предотвратяване на възпаления. Освен това, поради ниското си гликемично натоварване, ягодите са приемливи дори за пациенти с диабет тип 2 (те могат да ядат до 60 грама на ден).

Според Наполов нормата за консумация на този плод на на ден е 200-300 грама.

Други ползи от ягодите

Витамин С, съдържащ се в тях, помага на тялото да създаде мощна защитна бариера. Биофлавоноидите в състава им спомагат за по-доброто усвояване на витамин С. Освен това витамин С играе важна роля за намаляване на възпалението и синтеза на колаген.

Ягодите помагат за подобряване на зрението. Съдържат витамин Е и антиоксиданти, което ги прави полезни за очите, подобно на боровинките. Редовната им консумация забавя процеса на дегенерация на макулата, укрепва кръвоносните съдове на очите и поддържа зрителната острота.

Фолиевата киселина и витамин B9, съдържащи се в ягодите, помагат за нормализиране на работата на нервната система. 

Коментираният плод е отлично допълнение към диетата на жените. Консумацията му помага да се запази кожата млада, здрава и еластична. Високото съдържание на витамин В в ягодите също облекчава симптомите на предменструален синдром. 

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес