Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Хората, които ядат тези храни, са с по-нисък риск от деменция

08 юли 2024, 09:00 часа

Учените непрекъснато търсят начини за предотвратяване на деменцията при възрастните хора.

Храни, коио предпазват от деменция 

Експерт от САЩ обяснява какво трябва да ядете, за да намалите риска от развитие на деменция. Тези продукти се намират във всяка кухня, но не всеки знае за техните чудодейни свойства.

Д-р Кели Кара от университета Тъфтс, САЩ, споделя кои са продуктите за подобряване на паметта.

3 симптома на деменция, които можете да забележите по време на разговор 

"Диетата в ранна възраст може да повлияе на диетичните ни решения по-късно в живота, а кумулативният ефект от диетата с течение на времето е свързан с развитието на вашите когнитивни способности", казва Кели Кара.

Според експерта полезните за мозъка вещества се съдържат в пресните зеленчуци.

"Добре е да се ядат всеки ден. Това ще помогне да се запази яснотата на ума дори в зряла възраст. Мозъкът ще работи както на 18 години,а  деменцията ще ви подмине", каза експертът.

Д-р Кара също отбелязва ползите от диета с високо съдържание на зеленолистни зеленчуци, боб, цели плодове и пълнозърнести храни.

Зеленчуците са питателни и са ценен източник на витамини, минерали, органични киселини и въглехидрати, диетични фибри и витамини. Те са богати източници на калций, магнезий, желязо и витамини А, С, Е, К и група В, фолиева киселина, фибри, пектин и етерични масла. Зеленчуците играят важна роля във функционирането на стомашно-чревния тракт, като доставчик на диетични фибри.

Препоръчителният прием на зеленчуци на човек на ден е поне 400 грама. Това прави приблизително 5 шепи или порции. Тук не влизат богатите на нишесте кореноплодни – картофи, сладки картофи.

Ежедневното включване на зеленчуци в менюто е не само добър навик, но и предотвратява наднорменото тегло, а също така помага за намаляване на риска от заболявания на сърдечно-съдовата, храносмилателната и отделителната система.

Зеленчуците съдържат етерични масла и органични киселини. Тези компоненти допринасят за по-доброто смилане на храната и усвояването на месни и рибни ястия. Друго положително качество на зеленчуците е ниското им съдържание на калории.

Освен витамини и минерали, зеленчуците съдържат фитонутриенти. Това са биологично активни вещества, които придават на зеленчуците специфичен, уникален цвят, вкус, мирис и естествена устойчивост на болести. Важно е да се консумират разнообразни храни на растителна основа всеки ден, за да се набави пълния спектър от хранителни вещества.

Фитонутриентите включват пигменти като:

  • ликопен, съдържащ се в червените зеленчуци и плодове;
  • бета каротин, намиращ се в оранжеви и жълти зеленчуци и плодове;
  • антоцианин, открит в сини и лилави зеленчуци и плодове;
  • хлорофил, открит в зелените зеленчуци и плодове;
  • алицин, открит в бели и кафяви зеленчуци и плодове.

Учени: Този симптом издава предстояща смърт при хората с деменция

Важно: Статията не е медицински съвет и не замества балансираното хранене, трябва да се консултирате с лекар, за да предпише лечение.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес