Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Грозде - как влияе на пикочната киселина

28 октомври 2024, 20:00 часа

Подаграта е вид възпалителен артрит. Изборът на диета може да помогне за справяне със симптомите и предотвратяване на пристъпи. Това може да включва избягване на животински храни с високо съдържание на пурини, избор на храни на растителна основа и др.

Вижте още: Лекар: Как влияят морковите на пикочната киселина

Подаграта е възпалително състояние, което възниква, когато високи нива на пикочна киселина се натрупат в кръвта и образуват кристали в или около ставите. Това води до възпаление, болка и увреждане на ставите в тежки случаи. Подаграта може да започне внезапно, често през нощта, и може да продължи 1-2 седмици. Симптомите обикновено са най-болезнени през първите 24 часа.

Комбинация от лекарства и промени в диетата може да намали нивата на пикочната киселина в кръвта и честотата на подаграта.

Тази статия разглежда на кои храни може да бъде полезно да дадете приоритет и кои е полезно да ограничите, когато живеете с подагра.

Диетата на човек играе важна роля в развитието на подагра.

Пурините са естествени съединения, произвеждани от тялото в малки количества и присъстват в много храни. Тялото разгражда пурините до пикочна киселина, което означава, че консумацията на големи количества богати на пурини храни може да доведе до подагра.

Развитието на навици за здравословно хранене през целия живот може да помогне на човек да управлява симптомите си.

Следните храни с ниско съдържание на пурин могат да помогнат за формирането на здравословна, балансирана диета:

- нискомаслени млечни продукти, като мляко, кисело мляко и извара

- варива, включително боб, грах и леща

- зеленчуци, включително гъби, аспержи, спанак, домати и броколи

- плодове, особено тези с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на захар, като череши, цитрусови плодове и горски плодове

- пълнозърнести храни, включително киноа, ечемик, елда, овесени ядки и кафяв ориз

- ядки, като бадеми, кашу, шамфъстък, орехи и ядки от макадамия

- соеви продукти, включително тофу, темпе и едамаме

- постни протеини, като тофу и пуешко

Плодовете с високо съдържание на фруктоза 一ябълки, праскови, круши, сливи, грозде, сини сливи и фурми一 са по-склонни да повишат нивата на пикочна киселина.

Въпреки това, когато ограничават богатите на пурин храни, хората трябва да продължат да ядат диета, богата на хранителни вещества, минимално преработени съставки.

Като цяло, диетата на растителна основа е по-вероятно да бъде полезна, отколкото диета с високо съдържание на мазнини, насочена към месо. Това може да помогне за стабилизиране на нивата на пикочната киселина.

Освен това може да помогне за укрепване на здравето на сърцето поради увеличената консумация на фибри, плодове, зеленчуци и полезни за сърцето мононенаситени мазнини. Това е важно, както показват проучванията

Вижте още: Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

Плодовете и зеленчуците са съществена част от вашата диета, тъй като доставят така необходимите витамини, антиоксиданти и фибри. Въпреки това, ограничете приема на карфиол, спанак, гъби и аспержи само до една порция на ден. Тези зеленчуци са с по-високо съдържание на пурини в сравнение с други видове зеленчуци. 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес