Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този зеленчук съдържа 30% витамин С

18 септември 2024, 19:44 часа

Малка порция от този кореноплоден зеленчук съдържа до 30% от дневната нужда от витамин С. Д-р Дмитрий Куликов споделя, че това са картофите, чиито ползи са силно подценени.

Ползи от картофите 

„Освен това този зеленчук съдържа витамини от група В, витамин К, необходим за синтеза на протеини и усвояването на калций, желязо и калий, който е ценен за сърцето. Картофите също са богати на нуклеинови киселини и аминокиселини, естествени захари“, отбелязва експертът.

Благодарение на растителните фибри, яденето на картофи повишава производителността и издръжливостта, което допринася за допълнително изгаряне на калории. Витамините А, В и С, съдържащи се в картофите, имат положителен ефект върху производството на колаген, насищането на тъканите с кислород, метаболизма и забавят процеса на стареене, а витамин Е помага за доставянето на кислород до подкожните тъкани. 

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване

„Днес на рафтовете на магазините и фермерските пазари се появяват нови сортове картофи с пулпа с необичаен цвят - червеникав или тъмно лилав. Грудките на такива картофи са с ниско съдържание на нишесте и съдържат антоцианини и каротеноиди - вещества, които могат да блокират вредното въздействие на свободните радикали и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания и рак", предупреди той.

Прясно приготвеният сок от картофи има диуретичен, ранозаздравяващ и антиангинален ефект, помага за отстраняването на токсините и отровите от биологичен произход от тялото. В допълнение, сокът от картофи има благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, черния дроб, ендокринната система, понижава кръвното налягане, премахва отоците, ускорява метаболизма и укрепва имунната система. 

„Освен цялостното здраве на организма, сокът от картофи насърчава загубата на тегло. Въпреки това си струва да запомните, че ако решите да използвате сокова терапия за отслабване, трябва да се придържате към определени правила и да не пиете картофен сок повече от 14 дни подред“, отбелязва експертът.

Благодарение на комплекса от микроелементи, картофите укрепват имунната система и стимулират метаболизма. Те държат кръвната захар под контрол. Варените картофи съдържат несмилаеми компоненти, които набъбват в стомаха и по този начин ни пречат да ядем много. Освен това, благодарение на тези вещества, нивата на кръвната захар не се повишават дълго време след хранене.

Тъй като картофите предпазват от рязко покачване на кръвната захар, човек се чувства сит за дълго време и не посяга към допълнителна порция храна. Така картофите се оказват полезни за отслабване и поддържане на теглото - разбира се, при условие, че не се консумират пържени или като част от висококалорични ястия.

Нишестето, съдържащо се в картофите, е полезно за стомаха и червата: свързва излишната киселина и токсините и ги извежда. Сокът от картофи от своя страна действа като лек срещу киселини.

Редовната консумация на картофи намалява риска от развитие на рак на стомаха, установиха китайски учени от университета Zhejiang. Изследователите са склонни да обясняват защитата срещу рак на стомаха във връзка с консумацията на картофи с действието на антиоксидантния компонент - витамин С. Ежедневната консумация на 50 mg витамин С, съдържащи се в два средни картофа, намалява вероятността от рак на стомаха с 8%, посочва експертът.

Важно е да готвите картофите правилно, за да запазите полезните им свойства. Най-много витамин С се запазва при задушаване и пържене, витамините от група В се разрушават значително и минералите се губят. Но картофите могат да доведат до напълняване само ако се консумират пържени, споделя още д-р Куликов.

Този зеленчук сваля кръвното - възрастните хора трябва да го ядат 4 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес