Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Дефицитът на тези витамини е най-опасен

11 юли 2024, 12:28 часа

Някои витамини предпазват тялото от стареене и намаляват вероятността от рак и съответно техният дефицит е най-опасен за тялото. За това говори руският онколог д-р Фатима Тамаева. 

Най-важните витамини

Специалистът споделя, че витамините A, C и D са най-важни. Вит. C помага за защитата на клетките от увреждане и може да намали риска от развитие на някои видове рак. Въпреки това, ако заболяването вече е диагностицирано, не трябва да се увличате с него.

Първоначалните прояви на недостиг на вит. С се характеризират с неспецифични симптоми, които лесно могат да бъдат приписани на преумора или други причини, а именно:

  • намалена умствена и физическа работоспособност
  • летаргия, слабост, сънливост
  • намалена устойчивост на инфекции
  • по-бавно възстановяване при различни заболявания

Ново проучване: Как витамините влияят на продължителността на живота 

"Витамин А е ефективен при лечението само на един вид рак - промиелоцитна левкемия. Използва се по време на химиотерапия. В други случаи е по-добре да не поемате рискове и да не го приемате без наблюдението на Вашия лекар", казва специалистът.

Симптомите на дефицит на вит. А могат да включват широк спектър от клинични признаци, включително нощна слепота, сухи и раздразнени роговици и повишена уязвимост към инфекции поради нарушена имунна функция. Кожни прояви, особено сухота и лющене, също могат да бъдат първите признаци на дефицит на витамин А. В допълнение, хората с хиповитаминоза А могат да изпитат проблеми с растежа при деца, проблеми с репродуктивната система и други симптоми, свързани с функционирането на различни системи на тялото. 

Нощна слепота: един от характерните симптом е влошаване или загуба на зрение поради липса на вит. А.

Сухи и раздразнени очи - дефицитът на вит. А може да причини сухи, неудобни очи и лоша зрителна функция.

Повишена уязвимост към инфекции: Дефицитът на витамин А може да доведе до нарушена имунна функция, което прави тялото по-податливо на инфекции.

Суха и лющеща се кожа: Една от визуалните прояви на хиповитаминоза А е сухата и лющеща се кожа, особено в областта на лицето.

Проблеми с растежа и развитието при деца: Децата с дефицит на витамин А могат да получат забавяне в растежа и развитието, включително проблеми с костите и зъбите.

Витамин D е единственият витамин, чиято ефективност в борбата с рака е научно доказана. Играе важна роля в профилактиката на рак на гърдата, простатата и дебелото черво. В същото време ви позволява да контролирате растежа на раковите клетки и има противовъзпалителни свойства.

В ранните етапи дефицитът на витамин D се проявява под формата на следните симптоми:

  • загуба на апетит
  • безсъние
  • парене в устата и гърлото
  • отслабване

  • замъглено зрение

Впоследствие се наблюдава развитие на остеопороза. А при децата това е рахит, гръбначни изкривявания, изоставане в растежа и развитието.

"Няма витамин, който да ви предпази от рак на 100%. Витамините са само добавки, които са важни за тялото. Те трябва да се консумират в разумни количества и да се консултирате с лекар преди употребата им", казва специалистът.

Лекар разкри защо е опасно да се пият витамини

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес