Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Без тази храна повишаването на захарта и холестерола е неизбежно, яжте я на всяко хранене, здравен съвет за деня, 9 септември

09 септември 2024, 10:55 часа

Висока кръвна захар и висок холестерол - тази комбинация от състояния увеличава риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания, мозъчно-съдови инциденти, произтичащи от запушване или разкъсване на кръвоносни съдове, инсулт и диабет тип 2, може да означава метаболитен синдром. Без една храна в диетата захарта и холестеролът се повишават, което води до разкъсване на кръвоносните съдове. Свързва се с лош сън, стрес, липса на физическа активност и неправилно хранене.

Храната, без която повишаването на холестерола и захарта е неизбежно

Диетологът Кери Конлон съобщава, че консумацията на фибри ще помогне за нормализиране нивата на холестерола и кръвната захар. Достатъчно е например да включите порция зеленчукова салата във всяко хранене.

Тази храна регулира кръвната захар и чисти тялото от токсини - яжте по 25 гр на ден от нея 

В допълнение, такава храна, както отбеляза лекарят, помага на човек „да се чувства по-сит, което може да ви помогне за намаляване на порциите по естествен начин“. А това предотвратява риска от развитие на затлъстяване - друг провокатор на опасни промени в тялото.

Диетологът препоръчва също така да се ядат повече пълнозърнести храни, бобови растения, риба, птиче месо, млечни продукти, ядки, яйца и зехтин.

Редица симптоми показват развитието на метаболитен синдром. По правило това е постоянно чувство на жажда и повишено уриниране, умора, промени в кожата, изтръпване и изтръпване на краката.

По отношение на фибрите, те са вид сложен въглехидрат, който се усвоява от бактерии и микроорганизми в червата, а не от стомашни ензими.

Храните с фибри са полезни, защото помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, влияят върху глада и ситостта. В допълнение, грубите влакна играят важна роля в храносмилането, осигурявайки механично движение на храната през стомашно-чревния тракт. Фибрите се намират в цели, нерафинирани растителни храни. Листните зеленчуци и плодовете са 90% вода, така че съдържат минимално количество фибри. Има малко повече от него в кореноплодните. Но бобовите растения и пълнозърнестите храни са супер звезди по отношение на съдържанието на фибри.

Една от основните характеристики на бобовите растения е ниският им гликемичен индекс, както и аминокиселината аргинин, която ефективно понижава нивата на кръвната захар.

Способността на граха да понижава нивата на кръвната захар се обяснява с наличието на диетични фибри и полизахариди в състава му.

Сред неговите полезните свойства са:

  • понижаване нивата на холестерола;
  • нормализиране на липидния метаболизъм;
  • подобряване на чревната подвижност;
  • способност за разграждане на мазнините.

Червената леща също трябва да се включви в диетата на диабетици при липса на индивидуални противопоказания.

Сред полезните свойства на лещата са:

  • лесно усвояване от организма и ефективно попълване на енергийните запаси;
  • подобряване на функционирането на храносмилателната система;
  • възстановяване на метаболитните процеси;
  • нормализиране на нивата на глюкозата;

Лекар: Тази напитка ще намали холестерола и кръвната ви захар, ако я пиете всеки ден

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес