Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Ако старадате от тези заболявания, яжте по-малко плодове и зеленчуци, здравен съвет за деня, 10 септември

10 септември 2024, 11:03 часа

При някои заболявания трябва да се ограничи консумацията на плодове и зеленчуци, казва диетологът Елена Соломатина. 

Кой трябва да ограничи консумацията на плодове и зеленчуци?

Д-р Соломатина отбелязва, че обикновено се препоръчва да се ядат около половин килограм зеленчуци и плодове на ден. Въпреки това тя призова по време на обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт (GIT) пациентите да се въздържат от консумацията на плодове. „В случая задължително изключете гроздето, бананите и райската ябълка от диетата. Те също се премахват от диетата, ако сте склонни към наднормено тегло или проблеми със захарта“, казва д-р Соломатина.

Съвет от лекар: Хората над 60 години трябва да ядат тези плодове няколко пъти седмично

Специалистът обяснява, че плодовете могат да бъдат опасни поради съдържащите се в тях голямо количество органични киселини, които при попадане в червата могат да влошат протичането на хронични и остри форми на стомашно-чревни заболявания. Освен това според нея фруктозата провокира апетита и причинява наднормено тегло.

Д-р Соломатина добавя, че зеленчуците също не могат да се нарекат абсолютно безопасни. Тя уточнява, че съдържащите се в тях фибри действат като четка в тялото. Това е полезно за здрав човек, но ако тъканите в червата са възпалени, това само ще влоши състоянието на пациента, отбелязва диетологът.

Ползи от плодовете и зеленчуците

Зеленчуците и плодовете трябва да са в основата на здравословното хранене - това мнение обединява диетолозите от цял ​​свят. В допълнение към витамините и минералите, зеленчуците и плодовете са източник на диетични фибри, които са толкова необходими за нашето здраве.

Основните полезни свойства на фибрите:

  • забавят усвояването на глюкозата и осигурява усещане за ситост;
  • служат за храна на нашата чревна микрофлора;
  • предотвратяват запек чрез увеличаване на обема на изпражненията и нормализиране на чревната подвижност;
  • нормализират нивата на холестерола и LDL (липопротеините с ниска плътност са основните носители на холестерола);
  • предотвратяват развитието на рак на червата.

Препоръчителният дневен прием на фибри е 25 гр за жени и 38 гр за мъже, за да се избегнат проблеми с храносмилането, чревната микрофлора, отстраняването на токсини и тежки метали. Пресните зеленчуци съдържат 2–5% фибри.

Зеленчуци с най-много фибри: зелен грах, брюкселско зеле, броколи, аспержи, моркови. Плодовете съдържат 3–7%. Най-много фибри съдържат малините и къпините. Най-много фибри съдържат следните плодове: праскови, круши и ябълки.

СЗО препоръчва да се консумират поне 400-500 грама плодове и зеленчуци без скорбяла на ден. Сред плодовете лидери по съдържание на полезни вещества са ябълките, кивито и портокалите. Плодовете с високо съдържание на фибри имат особено благоприятен ефект върху всички функции на организма.

"Плодовете, съдържащи много фруктоза, могат да натрупат излишни килограми. Бананите, гроздето и пъпешите се считат за „опасни“ за вашата фигура. При отслабен имунитет особено полезни са портокалът, папаята, кивито и дюлята, благодарение на рекордното си съдържание на витамин С. По отношение на зеленчуците световните изследователи са определили 7 от най-полезните, като включват броколи, моркови, патладжан, тиквички, чесън , цвекло и зеле. Те са богати на витамини С и А, антиоксиданти, фолиева киселина и калций. Те също така стимулират червата, полезни са при сърдечно-съдови заболявания и помагат за предотвратяване на затлъстяването", казва още лекарят.

Преди или след хранене: Кога трябва да ядете плодове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес