Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 5 начина да се предпазите от инсулт

01 август 2023, 22:02 часа

Има няколко лесни стъпки, които ако следвате ще ви помогнат да предотвратите появата на инсулт и да подобрите цялостното си здравословно състояние.

Има някои рискови фактори, включително възрастта и семейната обремененост, които не зависят от вас и не могат да бъдат променени. Но има още много стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите появата на инсулт, като редовна физическа активност, поддържане на здравословен начин на живот и контролиране на други рискови фактори:

Вижте кои са 5-те начина, които ще ви помогнат да държите инсулта далеч от вас:

1. Спортувайте редовно

Липсата на достатъчна физическа активност е свързана с различни здравословни проблеми, включително инсулт. Упражненията могат да помогнат за предотвратяване появата на инсулт, намалявайки други рискови фактори като високо кръвно налягане и затлъстяване. Здравите възрастни мъже и жени трябва да се спортуват минимум 40 минути с умерена до висока интензивност от 3 до 4 пъти седмично. "Умерена до висока интензивност" означава, че трябва да дишате трудно и сърдечният ви ритъм трябва да се увеличи.

Тези 3 симптома се появяват през нощта и издават бъдещ инсулт

2. Хранете се здравословно

Здравословната диета може да помогне за намаляване на кръвното налягане, което е един от основните рискови фактори за инсулт. Излишните килограми или затлъстяването, консумацията на твърде много сол и недостатъчното приемане на калий могат да повишат кръвното налягане. Голямата част от солта не идва от тази, която вие си добавяте, а от хляба, месото, сандвичите, супите и други преработени и опаковани храни. Специалистите препоръчват хранителният режим да бъде богат на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с ниска масленост и намалено количество наситени мазнини, за да се предотврати появата на инсулт.

3. Контролирайте нивата на кръвното налягане

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор както за исхемичен, така и за хеморагичен инсулт. Кръвното налягане, по-специално систолното кръвно налягане, се повишава естествено с напредване на възрастта.

Според някои проучвания, дори възрастни мъже и жени, които имат нормално кръвно налягане на 55-годишна възраст, ще имат 90% шанс да се сдобият с високо кръвно налягане в даден момент от живота си. Здравословните хранителни и спортни навици, като упражнения, прием на храни с ниско съдържание на натрий и поддържане на здравословно тегло, могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане в нормални граници. Някои медикаменти също могат да се използват за подпомагане на контрола на кръвното налягане и намаляване на риска от инсулт. Такива лекарства са бета-блокери, АСЕ интибитори и диуретици.

4. Намалете нивата на високия холестерол

Високият общ холестерол е рисков фактор за инсулт.

8 заболявания, които увеличават риска от инсулт в пъти

5. Откажете тютюнопушенето

Пушенето на цигари може да удвои риска от инсулт. Ако пушите редовно, отказването от цигарите може значително да помогне за намаляване на риска от инсулт.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес