Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 5 фактора, които са пагубни за здравето на дебелото черво

13 април 2024, 06:35 часа
Реклама

Дебелото черво е един от органите, които понасят най-голяма тежест от нездравословния начин на живот. Често патологиите, които го засягат дълго време остават неидентифицирани, тъй като те протичат безсимптомно. Това споделя руският онколог д-р Павел Инстомин.

Факторите, които са пагубни за дебелото черво

Експертът допълва, че при всички пациентите с рак на дебелото черво, общото е, че не водят здравословен начин на живот и си позволяват много излишъци по отношение на храненето. Експертът посочва 5 фактора, които са пагубни за дебелото черво. Те влючват:

  • тютюнопушене
  • консумация на алкохол повече от веднъж седмично
  • редовна консумация на бързо хранене, както и мазни храни и червено месо
  • пренебрегване и липса на лечение на честите възпалителни заболявания.

Друг опасен фактор е напредналата възраст. Според наблюденията на специалиста повечето от пациентите му са навършили 55 години и колкото по-възрастни са, толкова по-висок е рискът от развитие на рак на червата.

Какви са ползите от кафето за дебелото черво?

Онкологът препоръчва редовно (поне веднъж годишно) човек да се подлага на преглед и да провежда необходимите изследвания.

“В този случай заболяването може да се установи на ранен етап и това да увеличи значително шансовете за пълно излекуване”, споделя експертът.

Според СЗО ракът на червата може да се появи при всеки човек, но в медицинската статистика най-често попадат мъжете, които са преминали прага на 50 години. И това има напълно логично обяснение, казва онкологът Павел Истомин.

"Много представители на силния пол не се грижат за здравето си, докато не развият опасни симптоми. Дотогава мъжете си позволяват почти всичко, което пожелаят – алкохол, цигари, тлъсто месо и т.н. В това отношение жените са по-предпазливи: те се опитват да поддържат стройна фигура и здраве до дълбока старост. И това дава отлични резултати”, казва лекарят.

"Специфичното при рака на червата е, че той не се проявява дълго време. Докато здравето ви се влоши напълно и вече няма да е възможно да пренебрегвате подканите на тялото, защото това значително променя качеството на живот", казва специалистът.

Според онколога ракът на дебелото черво засяга всички части на дебелото черво, но често се „настанява“ в определена част от него – лява или дясна. В зависимост от това симптомите на заболяването варират.

Така, при тумор в дясната част на червата, човек като правило изпитва силна слабост и умора, има изразени симптоми на анемия и има загуба на тегло без диета или намаляване на калоричното съдържание на диетата.

Ако туморът е локализиран в лявата страна, тогава най-често пациентът изпитва здравословни проблеми като чести запек, метеоризъм, коремна болка, кръв и болка по време на изхождане, изпускане от ректума с признаци на гной.

Напитката, която чисти дебелото черво от всички токсини

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес