Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 2 евтини зеленчука, които са най-полезни за дебелото черво

14 юни 2024, 07:41 часа
Реклама

Здравето на дебелото черво е пряко свързано с правилното и балансирано хранене. 

Както казва ендокринологът Вера Кузмина, не е необходимо да включвате скъпи храни в диетата, два популярни и евтини зеленчука, които много хора ядат през цялата година и дори отглеждат в собствените си градини, могат да предпазят от рак.

Най-добрте зеленчуци за дебелото черво

Според специалиста наскоро китайски учени са провели мащабно изследване, по време на което е станало ясно, че най-добрите зеленчуци за профилактика на рак на дебелото черво, са чесънът и лукът.

Лекар: 5 фактора, които са пагубни за здравето на дебелото черво

Експертите са анализирали данни от над 800 пациенти с тежки диагнози и данни от над 800 здрави хора. Оказало се, че тези, които редовно консумират чесън и лук, имат почти 80% по-нисък риск от развитие на рак на червата.

Доктор Вера Кузмина съветва по-често да включвате тези зеленчуци в диетата си. Това не е трудно да се направи. Лукът и чесънът са незаменими съставки в много ястия.

Тези зеленчуци съдържат много захари, фибри, органични киселини, които помагат за поддържане на оптимална чревна микрофлора, както и фосфорни и калциеви соли, азотни вещества, етерични масла, протеини, ензими и витамини. Така например сухите скилидки чесън съдържат над 58% инулин, комплексно вещество, което в човешкия организъм се превръща във фруктоза - то определя високата им хранителна стойност. Поради съдържанието на фитонциди - летливи етерични съединения - лукът и особено чесънът притежават изразени бактерицидни свойства.

Ползите от лука

От дълго време лукът и чесънът се използват като „помощници“ при лечението на някои заболявания. Лукът се използва за профилактика на скорбут и грип (наскоро беше доказано, че той не намалява продължителността на заболяването, но подпомага организма в борбата с него). Освен това намалява нивата на холестерола в кръвта (по-специално благодарение на фибрите), което е важно при атеросклероза и хипертония. Лукът съдържа и манитол (под формата на безцветни кристали със сладък вкус), който е полезен при диабет.

Ползи от чесъна

Чесънът съдържа силни фитонциди (биологично активни вещества, които инхибират растежа и развитието на бактериите) - и това е добра превенция срещу стрептококи, стафилококи и други микроби. От чесъна е изолиран антибиотикът алицин, който потиска бактериите дори в малки концентрации. Не е изненадващо, че фармацевтичната индустрия произвежда няколко лекарства на базата на чесън.

Когато купувате лук и чесън, обърнете внимание на липсата на щети. Луковиците от лук и чесън трябва да са узрели, здрави, цели, сухи и чисти. Оптималната температура за съхранение на лютите сортове лук е от –2 до –3 °C, за полуострите и сладки сортове – от 0 до –1 °C, за чесъна – от –1 до –3 °C. Лукът и чесънът се съхраняват добре в херметически затворени найлонови торбички. за да запазят по-дълго вкусовите и лечебните си свойства.

Билката, която пречиства дебелото черво и сваля кръвното

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес