Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 10 симптома, които издават проблеми с черния дроб

25 юли 2024, 11:30 часа

Руският лекар д-р Станислав Корец назова симптомите, при поява на които е необходимо изследване на черния дроб. Експертът споделя, че появата на признаци на чернодробна патология обикновено означава, че функцията на органа е толкова значително нарушена, че той е спрял да филтрира токсините.

10 симптома, които издават болен черен дроб

„Ако функцията на черния дроб е нарушена, в тялото започват да се натрупват вредни вещества - токсини“, казва лекарят.

Плодовете, които могат да навредят на черния дроб, ако сте над 45 години

Д-р Станислав Корец посочи симптомите на проблеми с черния дроб. Сред тях лекарят посочи червени длани, старчески петна и паякообразни капиляри.

„Кожата на дланите и стъпалата се зачервява, започва да сърби, а в горната част на тялото се появяват паякообразни капиляри и възрастови петна“, казва специалистът.

Лекарят споделя, че други възможни симптоми на чернодробни проблеми включват:

  • слабост, бърза умора;
  • загуба на апетит;
  • косопад;
  • повишена сухота на кожата;
  • бледост;
  • горчивина в устата;
  • гадене
  • неприятни усещания в десния хипохондриум.

Освен това лекарят отбелязва, че болният черен дроб влияе негативно на процеса на оттичане на жлъчката. В резултат на това можете да наблюдавате пожълтяване на кожата и лигавиците (склера на очите), храносмилателни нарушения (особено при абсорбиране на мазнини) и промени в изпражненията.

Кожни промени, които издават чернодробни проблеми

Първите признаци на чернодробно заболяване, които се появяват върху кожата, са:

  • почти винаги е налице жълтеникавост на кожата, нюансите на цвета се различават в зависимост от разновидностите на заболяването - от лимонено и жълтеникаво-зеленикаво до оранжево-червено; Освен това, ако жълтеникавостта на кожата понякога може да бъде объркана с тен, тогава жълтеникавостта на склерата не може да бъде объркана с нищо друго;
  • цветът на дланите се променя;
  • поради постоянен, често непоносим сърбеж, на кожата се появяват драскотини;

Паякообразните вени са ясно видими по кожата на горната част на тялото, веднага се появяват синини, това се дължи на повишената крехкост на капилярите и кръвоносните съдове при чернодробни заболявания.

Върху клепачите, в ъглите на очите, се появяват холестеролни отлагания, чийто цвят варира от жълтеникаво до тъмнокафяво. Те са в различни форми и размери.

При преглед на пациент, който има чернодробно заболяване, лекарят веднага вижда признаци на лицето. Поради метаболитни нарушения в организма, кожата на лицето най-често се омазнява, появяват се обриви, пъпки и старчески петна с различни размери и нюанси (от светлокафяво до черно). Лицето става бледо, кожата остарява рязко, покрива се с бръчки.

Типична проява на заболяването е общата тежка загуба на тегло. Външните признаци, които се появяват при чернодробни заболявания, включват уголемяване и асиметрия на корема, които се наблюдават при хепатит, цироза поради увеличаване на обема на черния дроб или поради появата на течност в коремната кухина.

Тази евтина напитка разтваря мазнините в черния дроб и сваля холестерола 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес