Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръвното скача при дефицит на този микроелемент в тялото

25 септември 2024, 20:44 часа

Калият тясно взаимодейства с натрия в тялото и е отговорен за здравето на всяка наша клетка. Тази двойка регулира кръвното налягане и осигурява здравето на костната тъкан и намалява вероятността от хронични заболявания.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

Калият участва в осигуряването на киселинно-алкалния баланс в организма, функционирането на мускулните и нервните клетки, сърдечните функции, бъбречните функции... Накратко, нашата енергия наистина зависи от нивото на калий в тялото.

Липсата на калий причинява мускулни спазми , замъгляване на ума, раздразнителност и сърдечни патологии. Мускулната умора и летаргия са ясни признаци на недостиг на калий.

Калият е важен за превръщането на кръвната захар в гликоген (използван за съхранение на захар в мускулите и черния дроб). Липсата на калий води до намаляване на количеството складиран гликоген. Тъй като гликогенът действа като източник на енергия за мускулите, при неговия недостиг ще се чувстваме летаргични и уморени.

Бъбреците винаги ще отделят излишния натрий от тялото, но с натрия те ще отделят и калий. Но, ако има дефицит на калий в организма - това също ще доведе до увреждане на бъбреците.

Бъбреците са отговорни за наличието на калий в организма, особено ако съдържанието му е недостатъчно. С други думи, бъбреците няма да могат да отстранят натрия от тялото, ако в тялото няма достатъчно калий. В резултат на това тялото натрупва натрий и излишна вода, което води до повишаване на кръвното налягане.

Храни, които съдържат калий:

- картофи

- сок от сливи

- сок от моркови

- бял боб

- доматен сок

- кисело мляко

- доматено пюре

- банан

- грах

- царевица

- карфиол

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Симптомите, които показват недостиг на калий са:

- Умора

- Слабост

- Крампи

- Депресия

- Гадене и повръщане

- Нарушения на сърдечния ритъм

- Постоянно чувство на жажда

- Звънене в ушите

- Дискомфорт

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес