Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръвни съсиреци: 3 нощни симптома, които ги издават

15 септември 2023, 20:47 часа

По време на сън тялото ни може да изпраща сигнали, че в кръвоносните съдове са се образували кръвни съсиреци. Обикновено тези прояви рядко се свързват с опасното състояние и това води единствено до неговото влошаване. Нощните симптоми, издаващи този проблем, включват недостиг на въздух и тежест в гърдите, студени ръце и крака, прекомерно отделяне на слюнка, съобщава китайският портал Sina.

Нощни симптоми на кръвни съсиреци

Недостигът на въздух е последица от гъстата кръв. Вашето тяло не получава достатъчно кислород, в случая до белите дробове достига много по-малко от необходимото. Освен това метаболитните отпадъци се отстраняват по-бавно от вътрешните органи и настъпва бавно, но сигурно отравяне.

Този вкусен плод топи кръвни съсиреци

"Внимавайте за дишането си по време и след сън; трябва да се консултирате с лекар, ако почувствате тежест в гърдите и задух ", препоръчват експертите от портала.

Ако в дома ви не е студено, използвате доста топло одеяло, но ръцете и краката ви все още са студени, трябва да внимавате. Това може да се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване, което дори води до леко изтръпване.

Прекомерно слюноотделяне - понякога отделянето на малко слюнка по възглавницата е абсолютно нормално. Но ако слюнката тече от едната страна на устата, това може да е сигнал за кръвен съсирек. Поради гъстотата на кръвта мозъкът невинаги получава достатъчно хранителни вещества и кислород, в случая някои телесни функции страдат, например, контрола на лицевите мускули.

Преглъщането насън, сякаш ядете или пиете, също може да бъде опасен сигнал.

Ако цяла нощ сме спали дълбоко, то на сутринта трябва да станем отпочинали и ободрени. Но понякога, когато се събудим, ние страдаме от световъртеж, главоболие. За съжаление, такива прояви може да са признак на кръвен съсирек в съдовете. Факт е, че замаяността много често се появява поради недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка и хипоксия. А те от своя страна възникват поради сравнително гъста кръв, която пречи на нормалния поток.

„Поради същата причина може да почувствате слабост през деня и бързо да се уморите", съобщава китайският портал Sina.

Предупредителните признаци и симптоми на белодробна емболия включват:

  • внезапен задух
  • болка или дискомфорт в гърдите, които се влошават при дълбоко дишане или кашляне
  • чувство на замаяност или припадък
  • учестен пулс
  • ускорено дишане
  • храчки с кръв

Всичко, което пречи на нормалния поток или съсирването на кръвта, може да причини образуването на съсирек. Често причината се крие в увреждане на вената поради операция или нараняване и възпаление от инфекция или нараняване.

Още: Този лек с мед топи кръвни съсиреци

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес