Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Круши - как влияят на кръвната захар и може ли да се консумират от диабетици

29 септември 2024, 18:20 часа

Ние естествено имаме захар в кръвния поток, която осигурява енергия на всяка телесна клетка. Здравословните нива на тази захар, глюкозата, се поддържат от инсулин, хормон, секретиран, когато кръвната захар се покачи твърде високо. Диабет тип 2 възниква, когато тялото ви не произвежда достатъчно инсулин или клетките на тялото ви не реагират нормално на инсулин, наречено инсулинова резистентност. Това причинява висока кръвна захар и незабавно започва да отнема енергия от клетките. С течение на времето високата кръвна захар уврежда чувствителните тъкани, като тези в крайниците, очите и бъбреците.

Вижте още: Кардиолог: Една шепа от тези ядки на ден понижава холестерола

Какво трябва да ядете?

Следването на редовен план за хранене, активността, приемането на лекарства и проследяването на нивата на кръвната захар ще ви помогнат да управлявате диабета си. Наистина, може да успеете да контролирате диабета си само като се храните здравословно и спортувате редовно. Повечето хора имат полза от 3 хранения плюс 2 до 3 закуски всеки ден. 

Какво представляват въглехидратите?

Въглехидратите осигуряват енергия, а всяка клетка се нуждае от енергия. Въглехидратите се намират в плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки, семена, боб и млечни продукти и се предлагат в три форми, захари, нишестета и фибри. Захарите са най-простите, най-лесно усвоими въглехидрати и включват глюкоза, необходима за поддържане на енергия. Нишестетата са по-дълги вериги от захари. Фибрите са несмилаемата част от растението. Въпреки че обикновено не се усвоява, може да предложи сърдечно-съдови и храносмилателни ползи.

Защо круши?

Храносмилателната система на всеки се нуждае от въглехидрати и е най-добре да ги балансирате с фибри, протеини или мазнини при всяко хранене. Балансирането на въглехидратите намалява скоростта на усвояване на глюкозата, така че кръвната ви захар няма да скочи толкова драматично. Добрите избори на въглехидрати са тези, които вече съдържат тези хранителни вещества, като богатите на фибри плодове и зеленчуци.

Крушите са богати на хранителни вещества! Всяка средна круша съдържа 6 g фибри, 21% от препоръчителната дневна стойност, и те съдържат витамин С. Яденето на две круши всеки ден отговаря на вашите нужди от плодове, както е посочено в Диетичните насоки за американците. 

Вижте още: Зелен грах: Как влияе на кръвната захар и може ли да се консумира от диабетици

Но плодовете не съдържат ли захар?

Понякога хората смятат, че тъй като плодовете естествено съдържат захар, яденето на плодове не е подходящо за управление на диабета. Това не е истина! Плодовете са пълни с витамини, минерали, вода и фибри – всички важни хранителни вещества – и повечето плодове се считат за храни с нисък ГИ. Наистина, храни с високо съдържание на фибри, като круши, имат сладък вкус, без да имат вредния ефект от рязко повишаване на кръвната захар.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес