Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краставици или домати: Кое е по-полезно (отговор от лекар)

25 август 2024, 08:02 часа

Доматите и краставиците са най-популярните летни зеленчуци, въпреки че от ботаническа гледна точка доматът принадлежи към семейството. Но тъй като се консумира със зеленчуци, се счита за зеленчук. Но кой от двата зеленчука е по-полезен.

Домат или краставица - кое е по-полезно

Отговор на този въпрос дава руският диетолог д-р Оля Малишева. Експертът споделя, че 95% от краставицата е структурирана вода и само около 5% са фибрии други полезни вещества. Калият и магнезият, съдържащи се в краставицата, поддържат мускулите и кръвоносните съдове в ред. Цинк и йод също влизат в състава на зеленчука - те са отговорни за здравето на панкреас и щитовидна жлеза, а силицият – подобрява съсирването на кръвта. 

Изгонете листните въшки и маната от доматите с този разтвор 

Доматът е богат източник на така наречения ликопен. Този чудотворен каротеноид може значително да намали риска от рак и сърдечно-съдови заболявания. Доматите съдържат и вещество, съзвучно с ликопена - лутеин. Това е антиоксидант, което подобрява зрението и също така се противопоставя на развитието на атеросклероза. Списъкът на полезните антиоксиданти, открити в доматите, не свършва дотук: той включва и бета-каротин, който е популярен сред тези, които се грижат за красотата на косата, ноктите и кожата, и други каротеноиди.

"Неочакван факт, но доматите не губят много полезни свойства по време на топлинна обработка (особено при консервиране). Напротив, при термична обработка съдържанието на „вълшебния“ ликопен се увеличава. Затова доматите са полезни както пресни, така и задушени, печени и варени", казва специалистът.

Експертът допълва, че за сметка на това консервираните краставици са вредни заради съдържанието на сол в тях, което надвишава ползите от зеленчука.

"Едно от отличните свойства на краставицата е ниското й съдържание на калории: само 10–14 kcal на 100 g продукт. За тези, които отслабват, краставицата е божи дар! В допълнение, този зеленчук помага за подобряване на работата на червата и премахва излишната течност от тялото", казва специалистът.

"Доматът също е подходящ за всяка диета. На 100 g продукт съдържа не повече от 22 kcal. Съдържащият се в доматите ликопен, чиито ползи вече споменахме, е мастноразтворимо вещество, затова се препоръчва доматите да се консумират с храни, богати на мазнини (ядки, зехтин и др.)", допълва още специалистът.

"Краставицата е прекрасен зеленчук с почти неутрален вкус, който се съчетава с почти ястия Трябва обаче да разберете, че ако човек се подложи на диета с краставици и няколко дни не яде нищо друго освен краставици, резултатът може да е негативен. Освен това краставиците натрупва лесно химикали в процес на нейното отглеждане", казва още диетологът.

"В това отношение доматите имат смесена репутация: ползите от тях са неоспорими, но има и някои подробности. Доматите принадлежат към семейството на пасленовите култури, а те не са подходящи за всеки, защото съдържат така наречения соланин. Например, хората, които имат храносмилателни проблеми или начален стадий на артрит, трябва да бъдат по-внимателни при консумацията на плодове от семейство пасленови", казва лекарят.

По отношение на това кой от двата зеленчука е по-полезен, експертът споделя, че и двата трябва да присъстват в диетата, съобразено с личните предпочитания и здравословното състояние на всеки. 

Най-добрите бабини рецепти против мана по доматите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес