Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко пъти седмично могат да се ядат яйца?

16 октомври 2024, 11:47 часа

Кокошите яйца съдържат повече от сто полезни вещества, те смело могат да се нарекат бюджетна суперхрана. Те трябва да присъстват в диетата на всички хора, тъй като съдържат съединения, които поддържат всички биохимични процеси в организма.

Колко пъти седмично можете да ядете яйца?

"Нови изследвания на учени показват, че кокошите яйца са от съществено значение за правилното функциониране на всички системи на тялото. Продуктът съдържа не само висококачествен протеин, но и фосфолипиди, мастноразтворими витамини - А, В6, В12, витамин D, който се намира и в рибата и морските дарове", казва д-р Елена Соломатина.

Твърдо сварени или рохки - кои яйца са по-полезни 

Пилешките яйца трябва да се консумират 5 пъти седмично, тоест продуктът трябва да бъде включен в ежедневната ви диета. Диетологът споделя, че е по-добре да ги консумирате сутрин и вечер. Яйцата с етикет С2 се считат за най-добрата категория, тъй като са снесени от млади кокошки. Това обаче все още не е потвърдено от науката.

Какви са ползите от яйцата за общото здраве?

Подобрена мозъчна функция. Яйцата съдържат полезно съединение - лецитин, което подобрява кръвообращението в мозъка. При редовна консумация на яйца не можете да се страхувате от развитието на сенилни заболявания - болест на Алцхаймер, деменция и склероза.

Сила на костите. Пилешките яйца съдържат много важен за организма витамин D, който активно помага за усвояването на калция, което спомага за укрепването на костите и образуването на здрав скелет.

Ценен източник на висококачествен протеин. Протеинът е строителният материал за нашите мускули. Яйцата съдържат изключително ценен вид от това полезно съединение, което се усвоява много по-добре от животинския протеин или този в млякото.

Сила и еластичност на косата. Жълтъците от кокоши яйца съдържат холин, подобно на мазнини вещество, което помага за укрепване и растеж на косата. При редовна консумация на яйца косата расте много по-бързо.

Здраве на очите. Лутеинът и зеаксантинът, съдържащи се в кокошите яйца, подобряват зрителната острота и намаляват риска от катаракта.

Протеинът, съдържащ се в пилешкото яйце, превъзхожда свойствата на рибата или месото. Количеството протеин в 100 гр продукт е около 13 грама.

Яйцето съдържа холин (регулира работата на нервната система), биотин и фолиева киселина. Селенът и лутеинът са мощни антиоксиданти и осигуряват големи ползи за тялото. Есенциалните аминокиселини допринасят за изграждането на протеини. Желязото в жълтъка и белтъка е в органична форма и затова се усвоява лесно от организма. Каротеноидите предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрението, включително катаракта.

Продуктът е богат на 12 витамина:

  • Витамин Е укрепва кръвоносните съдове и сърцето, има противотуморен ефект;
  • Витамин А укрепва имунната система;
  • Витамин D е полезен за костите и зъбите;
  • В12 – укрепва нервната система;
  • Витамин К - нормализира кръвосъсирването.

По колко яйца трябва да ядете на ден, за да се предпазите от деменция?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес