Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко магнезий има в една чаша ягоди?

13 юни 2024, 07:53 часа
Реклама

Една чаша ягоди съдържа 30% от дневната норма на магнезий. Това минерално вещество трябва да присъства в менюто на спортисти и всички, които се занимават с тежък физически труд. Магнезият участва в процеса на усвояване на кислорода, спомага за поддържането на баланса на електролитите в тялото и влияе върху мускулната функция. Представителките на нежния пол се нуждаят от магнезий, за да преживеят по-лесно ПМС, тъй като той има способността да отпуска гладката мускулатура, съобщава изданието The Health Site.

Полезни свойства на ягодите

Ягодите имат и много други полезни свойства. Те са богати на витамини (особено витамини С и К), минерали (като калий) и антиоксиданти.

Торене на ягодите през юни - защо е важно да се прави

Редовната им консумация помага за укрепване на имунната система, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите и помага за контролиране на холестерола и кръвното налягане. Освен това ягодите съдържат малки количества фруктоза, което ги прави подходящи за хора, които следят нивата на кръвната си захар.

Въпреки това си струва да запомните, че ягодите са един от най-честите алергени, така че хората с алергии към тях трябва да избягват да ги ядат.

Ягодите съдържат много антиоксиданти като витамин С, антоцианини, кверцетин и катехини. Тези съединения помагат да защитите тялото си от свободните радикали, които могат да доведат до увреждане на клетките и развитието на различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания, а също така имат противовъзпалителни свойства. Тези плодове са особено полезни за хора, страдащи от състояния, свързани с хронично възпаление, като артрит и болест на Крон. Яденето на ягоди може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта и кръвното налягане, което насърчава здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Антиоксидантите в ягодите също така предпазват сърдечния мускул от увреждане и подобряват кръвообращението. С всички тези предимства, ягодите са чудесно допълнение към вашата диета. Те съдържат приблизително 90% вода, което ги прави освежаваща и хидратираща храна.

Ягодите съдържат витамини от група В като В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенова киселина) и В6 (пиридоксин), които играят важна роля в метаболизма и енергийните процеси.

Витамин B9 в състава им е важен за правилното развитие на нервната система, производството на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК.

Ягодите съдържат калий, който е от съществено значение за поддържане на здрав сърдечен ритъм и мускулна функция.

Ягодите могат да се консумират пресни, да се добавят към различни десерти, печива, салати, коктейли и смутита. Ягодите се измиват обилно под течаща студена вода, отстраняват се листата, след което се изсушават върху хартиена кърпа.

Ягоди или череши - кой плод е по-добър за диабетиците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес