Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко калории трябва да ядете на вечеря, за да отслабнете?

09 октомври 2024, 13:16 часа

Диетологът д-р Дестини Муди обясни как да определите идеалния брой калории за вечеря, за да отслабнете.

Какво да ядете за вечеря, за да отслабнете

Специалистът обяснява, че отслабването понякога може да бъде предизвикателство за някои

За да определите приема на калории за вечеря, първо трябва да определите общата цел за калории за деня. Специалистът препоръчва употребата на онлайн калкулатор. 

Лекар: Яжте всеки ден тази ядка за бързо отслабване, здравен съвет за деня, 7 октомври

"След като определите своя калориен прием за отслабване, разделете това число на три. Това е броят на калориите, които трябва да имате във всяко от трите си основни хранения. Например, ако искате да отслабнете 1500 калории на ден са идеалната опция, всяко хранене трябва да съдържа 500 калории. Ако искате да отслабнете, най-добре е да разпределите калориите си равномерно през деня, за да можете да ги изгорите чрез упражнения и физическа активност. Ако запазите значително парче за вечеря, ще имате известно време между последното хранене и времето за лягане, за да изгорите тези калории", казва диетологът.

„След като установите базово количество калории на хранене, можете да планирате съответно. Въпреки че вечерята все още може да бъде любимото ястие на вашето семейство, размерите на порциите стават важни, за да избегнете превишаване на приема на калории“, казва експертът.

Съвети за отслабване по време на вечеря

Лекарят дава следните препоръки: 

  • Водете дневник за храната, за да следите калориите си.
  • Използвайте везни и измервателни инструменти, за да осигурите правилните размери на порциите.
  • Изберете зеленчуци и протеинови храни за вашето хранене, тъй като те са по-нискокалорични.
  • Внимавайте със заливките и сосовете, които обикновено съдържат излишни калории.
  • Не забравяйте, че вечерята не трябва да е само с пиле и броколи. Можете да постигнете загуба на тегло, като знаете общия си дневен прием на калории, разделите го на три и изядете това количество на вечеря.

За вечеря с най-благоприятен ефект върху стомаха и метаболизма са рибата, птиците, месото и зеленчуците. Изберете нискомаслени сортове риба, птици и месо. Вечер можете да ядете млечни и кисело-млечни продукти, яйца, задушени и пресни зеленчуци. Балансираното и пълноценно хранене ще позволи лесно и ефективно да намалите теглото си и да постигнете желаната форма, казва още специалистът.

Тази напитка помага за отслабване, сваля захарта и забавя стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес