Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко яйца да ядете и как да ги приготвите, за да извлечете максимална полза за здравето

07 септември 2024, 12:15 часа

Типичната закуска на много хора по света включва яйца. Приготвени варени или пържени в различни форми. Съчетават се с много ястия като тостове, супи, запеканки или десерти. Яйцата са здравословна храна.

Още: Овес: 5 незаменими ползи за организма

Изглежда, че за една седмица човек успява да изяде много яйца и естествено възниква въпросът здравословна ли е консумацията на толкова много яйца. Експерти по хранене казват, че човек може спокойно да консумира две яйца на ден.

Яйцето винаги трябва да се консумира с билки, кисело мляко, авокадо и пълнозърнест хляб. Ако сервирате с бекон и много резенчета сирене, ще се заредите с ненужни калории и мазнини.

Яйчен белтък или жълтък

Много потребители ядат само яйчен белтък в опит да не консумират твърде много калории. Експертите обаче казват, че яйчният жълтък има много необходими хранителни вещества. Те не се намират в белтъка му, така че яйцето трябва да се консумира цяло.

Данните от експерти потвърждават, че мастноразтворимите витамини се съдържат именно в яйчния жълтък. Следователно, ако премахнете жълтъците, може да не получите много калории, но и тяхната хранителна стойност.

Точното количество яйца

Данните от специалисти казват, че правилното и здравословно количество яйца зависи изцяло от хранителния режим, който човек следва през живота си.

Едно яйце съдържа 80 калории, 5 грама мазнини и 6 грама протеин.

Ако получавате достатъчно протеини и мазнини от други храни, яденето на омлет от 5 яйца всеки ден определено е лоша идея.

Още: Най-добрите плодове и зеленчуци за септември

Но ако не знаете колко протеини ще изядете през деня или ако ще си набавите протеини чрез добавки, тогава яжте яйца. След това през деня можете да направите съответните корекции в количеството мазнини и протеини.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес