Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко чаши кафе на ден могат да вдигнат холестерола - отговор на кардиолог

23 юли 2024, 12:37 часа

Съдовете са една от най-важните системи в нашето тяло. Ако нещо не е наред с тях, човек вече не може да се нарече здрав. За да ги запазите здрави и здрави, е много важно да се храните правилно. Какви специфични нюанси трябва да се вземат предвид при избора на меню, споделя руският кардиолог и доктор на медицинските науки д-р Людмила Саламатина. Лекарят дава съвети не само от отношение на храненето, но и консумацията на кафе?

Колко кафе може да вдигне холестерола?

"По отношение на кафето и холестерола - количеството е решаващо за всичко. 3-4 чаши ободряваща напитка на ден няма да ви навредят, а напротив, дори ще ви бъдат полезни. Но девет или повече порции нефилтрирано кафе дневно могат да увеличат риска от смърт от сърдечни заболявания с 25%. Говорим за напитка, която се приготвя във френска преса или турско кафе", казва специалистът.

Хората над 50 години трябва да ядат тези храни, за да нямат проблем с холестерола

"Факт е, че нефилтрираното кафе съдържа кафестол и кавеола, които могат да повишат нивата на холестерола в кръвта. А под въздействието на голямо количество кофеин кръвното може да скочи", отбелязва кардиологът.

Едно от основните хранителни правила за здрави кръвоносни съдове е да се яде по-малко сол и добавени захари. За възрастни експертите на СЗО съветват да ядат не повече от 2000 mg натрий на ден (това е по-малко от 5 g сол на ден, малко под една чаена лъжичка).

"Не прекалявайте с храни с високо съдържание на наситени мазнини и трансмастни киселини. Тялото ни не може да живее без мазнини. Все пак трябва да се наблегне на полиненаситените и мононенаситените мастни киселини. В идеалния случай наситените мастни киселини трябва да представляват по-малко от 10% от общия дневен енергиен прием на диетата", казва специалистът.

Д-р Саламатина съветва по-често да избирате продукти от растителен произход. За да поддържате кръвоносните си съдове здрави и нивата на холестерола ви да не се повишават, е важно да приемате 30-45 g диетични фибри всеки ден. Можете да намерите фибри в пълнозърнестите храни. Те също така съдържат голямо количество сложни въглехидрати. Диетичните фибри се съдържат и в зеленчуците и плодовете. Ориентировъчната норма за консумация е 2-3 порции (200 гр) от двете дневно.

"Не е необходимо да се отказвате изцяло от месото, но консумацията му трябва да се намали до 350-500 гр седмично. И това се отнася преди всичко за червеното и преработеното месо. Няма да е зле да имате рибен ден веднъж седмично и да си създадете навика да ядете по 30 гр безсолни ядки всеки ден", съветва лекарят.

"Но е по-добре напълно да премахнете алкохола от живота си. За съжаление няма абсолютно безопасни дози алкохол. Безалкохолните подсладени напитки също не са полезни за сърдечно-съдовата система", казва още кардиологът.

Как морковите влияят на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес