Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-важният витамин през есента и как е правилно да се приема?

31 октомври 2023, 15:31 часа

С настъпването на есента е важно да се погрижите за здравето си – да приемате в адекватни количества необходимите за тялото ви витамини и хранителните вещества, от които се нуждае.

Тъй като слънчевото греене намалява през зимните месеци и ние свикваме с дъждовно и ветровито време, по-важно от всякога е да се уверите, че получавате достатъчно витамин D, съобщава изданието Mirror въз основа на мненията на учени и експерти от NHS.

„Препоръчително е всеки да приема добавка, съдържаща 10 микрограма (10 микрограма, еквивалентни на 400 IU) вит. D дневно през есента и зимата“, казва старши диетолог Виктория Тейлър от British Heart Foundation.

Не е необходимо да приемате повече от това количество.

Как да пием вит. Д през есента за енергия и добро здраве?

Учени от Националната здравна служба на Великобритания (NHS) насърчават всички да приемат вит. D през есента и зимата, тъй като той помага за поддържането на костите, зъбите и мускулите.

Това е най-важният витамин за паметта

Обяснението на важността на приема му е ясна - тъй като има достатъчно количество слънчева светлина само от април до септември, през останалата част от годината трябва да си набавяте това вещество чрез диета и добавки. Необходимо еда го включите в ежедневната си диета, когато тялото не е изложено на слънчева светлина толкова често.

Според NHS, липсата на вит. D може да доведе до рахит при децата и болезнено състояние на костите, наречено остеомалация при възрастните.

„Не приемайте много големи дози вит. D, тъй като продължителната употреба може да доведе до натрупване на твърде много калций в тялото, което може да доведе до отслабени кости и увреждане на бъбреците и сърцето“, казва още експертът.

Хипервитаминозата в случая е много по-рядко срещана от хиповитаминозата, но това състояние често има сериозни последици.

Можете да подозирате, че имате излишък от вит. D въз основа на следните косвени признаци:

  • дискомфорт в мускулите, костите, ставите
  • раздразнителност, нарушения на съня
  • нарушения на сърдечния ритъм
  • гадене, нарушения на апетита, загуба на тегло
  • хормонален дисбаланс

Очевидно редица симптоми могат да показват както дефицит, така и излишък на вит. D. По отношение на дефицита симптомите включват:

  • болки в мускулите и ставите
  • безпокойство, безсъние, умора
  • чести настинки
  • влошаване на състоянието на косата и зъбите
  • суха кожа

Това състояние се наблюдава при 80% от населението в развитите страни.

Oще: Това е най-важният витамин за черния дроб - ето как е правилно да се приема

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес