Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои стойности на триглицериди се смятат за опасни?

20 септември 2024, 07:45 часа

Със сигурност сте чували за вредите от високите стойности на триглицеридите в кръвта, които често се споменават, когато говорим за опасността от високия лош холестерол. Но докато информацията за холестерола, храните, които трябва да консумираме и онези, които да ограничим, риска и последствията от високите му нива, са често обсъждани в медии, списания, предавания и статии и пациентите имат повече познания и информация, темата за триглицеридите остава някак назад, недообсъдена, недообяснена, поради което мнозинството хора просто знае, че високите стойности на триглицеридите са опасни и дотам. Какво ги причинява обаче, как и възможно ли е да бъдат понижени, какво всъщност определяме като високи стойности и кои стойности на триглицериди са "опасни", са въпроси, оставащи без отговор и неясни. За да се погрижите за здравето си, важно е да разберете повече за триглицеридите.

Какво са триглицеридите?

"Триглицеридът е естер, получен от глицерол и три мастни киселини". Чудесна дефиниция, но ние нищо не разбрахме. Нека поговорим за тях на "човешки" език. Триглицеридите всъщност са вид мазнини (липиди) в кръвта, важен маркер са за здравето на сърцето и съдовете, като високите стойности сочат риск от съдови инциденти и сърдечни заболявания.

Още: Как да намалим нивата на триглицеридите?

Как се "сдобиваме" с тези триглицериди?

Всеки път, когато се храним, поглъщаме определени количества калории с храната, като част от тях изразходваме с дейността си, спорт, физическите дейности и усилия, сън и дори с дишането и работата на органите ни. Неизразходените обаче, ако са много, не само заоблят талията ни и водят до затлъстяване, но и се съхраняват в нашите мастни клетки, като по-късно хормоните освобождават триглицериди за енергия между храненията. Ако това се случва системно – да приемаме повече калории от онези, които изразходваме, то не само трупаме излишни килограми, но и стойностите на триглицеридите в кръвта ни става много висока.

Защо високите нива на триглицеридите са опасни?

Ако нивата на триглицеридите в кръвта ви са високи, застрашени сте от атеросклероза, може да се опасявате от втвърдяване на съдовете и образуване на плаки, а те са кратък път до инфаркта и инсулта. Високите нива пораждат и риск от панкреатит – възпаление на панкреаса, наднормено тегло, метаболитен синдром, хипертония, диабет и други опасни заболявания, които, от своя страна, също пораждат сериозни рискове за здравето. Всички тези рискове от високите нива на триглицеридите в кръвта са причината да се проследяват рутинно от лекарите при изследване на кръвта и да се споменава, че поддържането на нивата в референтите граници е важно за доброто здраве.

Още: Какви храни и напитки могат да причинят високи триглицериди

Високите нива на триглицеридите в кръвта обаче е възможно да са следствие от заболяване, а не причина за него. Те могат да насочат лекаря към търсене на редица болестни състояния, които протичат в тялото ви, но са останали скрити и не са били диагностицирани. Високите нива на триглицеридите в  кръвта не само могат да повишат риска от диабет, но могат самите те да бъдат признак на такъв. Други болести, при които се наблюдават стойности на триглицериди, считани за опасни, са:

  • преддиабет,
  • метаболитен синдром,
  • хипотиреодизъм или недостиг на хормони от щитовидната жлеза,
  • редки генетични заболявания.

Не е задължително високите нива на триглицеридите да са причинени от заболяване или системно преяждане и грешки в диетата. Приемът на много лекарства, сред които женски хормони – естроген, стероиди, бета блокери, медикаменти за лечение на ХИВ и такива за потискане на имунната система, води до високи стойности на триглицеридите  в кръвта ви при изследване. Кои стойности на триглицериди се смятат за "опасни" обаче, а не само за повишени?

Кои стойности на триглицериди се смятат за "опасни"?

Оказва се, че не е толкова страшно, ако нивата на триглицеридите ви са леко извън норма. За норма се считат нива между 150-199 mg/dL, но дори триглицеридите във вашите кръвни изследвания да нахвърлят тези стойности, не следва да изпадате в паника. За високи реално се смятат тези над 200 до 499 mg/dL, а за опасни и причиняващи симптоми – тези над 500.

Обикновено стойности под 1000 не се усещат от пациента и се откриват при рутинни изследвания, а над 1000 причиняват умора, слабост, замъглено зрение и други симптоми. Не се и успокоявайте обаче от тези факти. Вие може да не усещате опасните стойности на триглицеридите, но съдовете и сърцето ви ги усещат, така че важно е да се стремите към нормалните граници и леко над тях, но да не позволявате да са системно опасно високи.

Източник: MayoClinic

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес