Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои симптоми подсказват за лошото оросяване на крайниците?

15 юли 2024, 08:15 часа

Когато говорим за оросяване на крайниците и за симптоми, подсказващи лошото оросяване, повечето немедицински лица считат, че могат лесно да разпознаят проблема по мравучкането или усещането за студ в тези части от тялото. Подобно заключение е напълно погрешно, тъй като студените крака далеч не са единствен симптом, а е твърде възможно причината за тях да се крие другаде, а не в лошо оросяване.

Ранното разпознаване на проблема, предприемането на своевременни мерки значително намалява риска от усложнения, което прави информираността и познаването на най-ярките симптоми на лошото оросяване съществено важно.

Симптоми, сочещи лошото оросяване на крайниците

Лошото оросяване на крайниците се проявява с редица симптоми, а не само с усещане за студ в тях. Сред симптомите, по които можем да открием, че лошото оросяване е възможна причина за оплакванията ни, са:

-          Визуални промени

Този тип промени в крайниците, които да подскажат, че имате проблем с оросяването, са лесни за забелязване, защото са обективни и видими, а не субективни. Сред видимите симптоми на проблеми с оросяването е промяната в текстурата на кожата. Тази промяна може и да се усети, тъй като на допир кожата е по-твърда и груба. Естествено, че не е задължително загрубяването на кожата да означава лошо оросяване на крайниците, има и други причини за грубата кожа, което налага да се извършат изследвания или да се наблюдава пациентът за допълнителни симптоми, за да се постави диагнозата.

КРАЙ на студените ръце и крака!

-           Тежест в краката

Симптомът може да засегне всички крайници, но обикновено говорим за краката. Тежестта и усещането за подути крака обикновено ни притеснява масово лятото, ако дълго време стоим седнали с крака на пода в офиса, както и ако носим тесни и неудобни обувки през лятото, подуването може да се случи и без да страдате от лошо оросяване. Този симптом също следва да се разглежда и оценява в съвкупност  останалите,за да се постави точна диагноза.

-          Болка в крайниците

Ако до крайниците не достига кръв в нужния обем, не е чудно, че те стават бледи, а болката е различна по интензитет, но я има и пациентите и да имат желание не биха могли да я игнорират. Погледнато от положителната страна, наличието на болка улеснява процеса на диагностика, тласка пациента към кабинета на лекаря и води до назначаване на лечение.

И болката в краката, и тежестта обикновено се наблюдават в края на деня, когато са уморени краката. Засилват се при дълго стоене с неповдигнати крайници или в изправен стоеж.

-          Оток на крайниците

Подобно на промяната в текстурата на крайниците, промяната в размера им, тоест появата на оток със сигурност би улеснила  диагностиката, защото подобна промяна не би могла да остане незабелязана дори за пациента с т.нар. „оловни крака“.

Лекар: Ако ръцете и краката често са студени, може да имате сериозни проблеми

-          Изтръпване, мравучкане, загуба на чувствителност или намалена чувствителност

Един от най-честите симптоми на лошо кръвообращение е изтръпването на ръцете и краката. Пациентите често се оплакват от „мравучкане“  и това всъщност е най-разпознаваемият за тях симптом.

-          Студени крайници

Ако вън е минус 10 градуса, нормално е да са студени крайниците. Студени ръце и крака при нормални температури сочат затруднен кръвен поток.

-          Рани и язви, които трудно зарастват

Лошото кръвообращение може да доведе до язви на крайниците, които изискват особено внимание, за да не се стигне до опасни усложнения. 

КРАЙ на студените ръце и крака!

Причини за лошо оросяване на крайниците

Важно е не само кои симптоми сочат лошото оросяване на крайниците, но и какви са възможните причини, довели до него. Сред най-честите причини са:

-          Терапия за лечение на онкологично заболяване, като в този случай лекуващият лекар би следвало да е предупредил пациента за възможните негативни последствия и пациентът не би следвало да се колебае дали страда от лошо оросяване и защо.

-          Обездвижване независимо от причината за него – болест, счупване на крайник и други, които водят до дълъг престой в леглото.

-          Причини от генетичен характер.

-          Причини, свързани с лош избор на облекло от страна на пациента или неправилен начин на живот.

-          Различни инфекции и заболявания, като най-разпространените от вторите са автоимунните  и особено ревматоидният артрит.

-          Хронични заболявания като синдром на Рейно, характеризиращ се със студени крайници.

-          Различни травми и увреждания, които може да са настъпили както вследствие на хирургични интервенции, така и спортни травми, пътен травматизъм и други.

Лечението естествено зависи от причината, като в случай, че няма конкретна причина като автоимунно заболяване, травма и прочие, лечението на лошото кръвообращение ще включва промени в начина на живот – повече упражнения, здравословна диета и поддържане на умерено тегло. Ако има основна причина, то лечението е насочено към премахването ѝ, за да се облекчат симптомите.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес