Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои хранителни продукти помагат за отпушване на артерии?

13 август 2024, 12:44 часа

Някои храни имат противовъзпалителни и антиокислителни свойства, които подобряват кръвообръщението. Добре е да ги включите в менюто си и да избягвате онези, които влошават кръвообръщението - богатите на мазнини, сол и захар.

Д-р Карла Леал разказва за такива хранителни продукти. 

1. Зелен чай

Богат с катехини - фенолни съединения, които намаляват възпаленията, отпускат кръвоносните съдове и пречат за формирането на мастни плаки в артериите.

Зеленият чай може да се приготви със сушени листа, на прах или в пакетче, като се пият между 2 и 3 чаши дневно.

Кои храни са перфектни за прочистване на артерии и вени?

2. Лют червен пипер

Този пипер интензифицира кръвообръщението, тъй като е богат на капсаицин - биоактивно съединение, което освобождава азотен окис. Този окис улеснява кръвообръщението във вените и артериите. Използва и за подправяне на месо, сосове, супи и яхнии.

3. Черен шоколад

Тъмният шоколад съдържа големи количества какао - продукт с противовъзпалително и антиокисляващо действие. Той намалява окисляването на мастните клетки, редуцира рисковете за образуване на съсиреци и подобрява кръвообръщението.

4. Орехи

Орехите подобряват кръвообръщението, понеже изобилстват с омега-3 и елагова киселина - биоактивни съединения с противовъзпалителни и антиокислителни свойства, които подсилват артериите и пречат за натрупване на мазнини във вените.

5. Цвекло

Цвеклото е богато на нитрати; те в организма се превръщат в азотен окис, разширяват кръвоносните съдове и подобряват кръвообръщението.

6. Портокал

Витаминът С в портокала притежава силно антиокислително и противовъзпалително действие, помага за поддържане на кръвообръщението чрез подсилване и разширяване на кръвоносните съдове. При това, витаминът С в портокалите подпомага образуването на колаген и така увеличава еластичносттта на кръвоносните съдове.

7. Чесън

Чесънът е наситен с алицин - органично вещество, спомагащо за намаляване на степента на „лошия“ холестерол и триглицеридите в кръвта, като поддържа здравето на артериите и подобрява кръвообръщението. За да увеличите ползите от него, се препоръчва да нарежете или смачкате чесъна и да го оставите да престои 10 минути преди употреба.

8. Асаи

Дребните плодове на палмата асаи са твърде ефективни за подобряване на кръвообръщението, понеже стимулират производството на азотен окис - мощен вазодилататор, който улеснява циркулацията и доставянето на кислород и хранителни вещества в тялото.

8 храни, които чистят артериите от холестерола

9. Куркума

Консумирането на куркума насърчава устойчивостта на кръвоносните съдове, подобрявайки кръвообръщението чрез куркумин - мощен антиокислител, който предотвратява увреждането, причинявано от свободните радикали на здравите клетки.

10. Грозде

Гроздето, особено лилавото, може да подобри кръвообръщението, предотвратявайки появата на сърдечно-съдови заболявания, защото е богато на ресвератрол, танини и антоцианини - биоактивни съединения, които предотвратяват образуването на плаки в артериите.

11. Сардини

Сардините са наситени с омега 3 - здравословна мазнина, която подобрява кръвообръщението чрез стимулиране производството на азотен окис. При това, оказва противовъзпалително, антиокисляващо и антитромботично действие.

12. Домати

Доматите подобряват кръвообръщението, защото са наситени с калий, който отпуска артериите, улеснява кръвообръщението и предотвратява задържането на течности и високото кръвно.

13. Джинджифил

Джинджифилът подобрява кръвообръщението, понеже съдържа жинжерол, шогаол и зингерон (ванилилацетон) - фенолни съединения, които имат противовъзпалителни и съдоразширяващи свойства. Препятства образуването на мастни плаки в кръвоносните съдове.

14. Лук

Лукът съдържа алиин и кверцетин, съединения с антиокислително и противовъзпалително действие, които отпускат кръвоносните съдове и така подобряват кръвообръщението. Намалява сливането на тромбоцитите, съответно риска от образуване на съсиреци, които биха могли да благоприятстват развитието на инсулт.

Количествата и видовете храни, включени в менюто, зависят от пола, възрастта, физическата активност и здравословното състояние на всеки човек. Затова е препоръчително да се посъветвате с диетолог, за да се направи преценка и да се състави индивидуален план за хранене.

Внимание! Статията е само за информация. Предпазвайте се от самолекуване и винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес