Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое грозде е най-полезно - бяло, черно или червено

24 септември 2024, 16:36 часа

Гроздето се предлага в много цветове и всеки вид има свой уникален вкус и свойства. Диетологът д-р Анастасия Шаляпина сравни хранителната стойност на зеленото, черното и червеното грозде и определи кое от тях заслужава почетно място. 

Зелено грозде

Зеленото грозде, известно още като бяло или жълто, е най-консумираният сорт. Има сладък и тръпчив вкус и се използва в различни рецепти, включително салати, смутита и печива. То е добър източник на витамини С и К, както и на калий, който е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане.

Само опитните градинари слагат това във водата с резниците с лозата

Витамин С е важен за имунната система и здравето на кожата, докато витамин К е важен за съсирването на кръвта и здравето на костите.

Черно грозде

Черното или лилавото грозде има сладък вкус. Поради високото съдържание на танини се използва при производството на червено вино. Този сорт грозде също е богат на витамини C и K, но това, което го прави специален, е високото му съдържание на ресвератрол, мощен антиоксидант, който е свързан с намаляване на възпалението, подобряване на здравето на сърцето и защита срещу някои видове рак. Поради високото си съдържание на калий, черното грозде е отличен помощник за намаляване на холестерола и кръвното налягане.

Червено грозде

Червеното грозде – известно още като малиново и бордо – има сладък, леко тръпчив вкус. Често се добавя към плодови салати, конфитюри и желета. Червеното грозде съдържа витамини С и К, както и ресвератрол. Помага за защита на клетките от увреждане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Според експерта, въпреки че всички изброени видове грозде имат сходни хранителни свойства, черното и червеното се открояват по съдържанието на ресвератрол и други полифеноли. Тези съединения са свързани с различни ползи за здравето.

Намалено кръвно налягане. Калият помага за разширяване на артериите и вените, което може да понижи кръвното налягане.

Намаляване нивата на холестерола. Съединенията в гроздето предпазват от висок холестерол, като предотвратяват усвояването му. Изследванията показват, че яденето на червено грозде може да понижи общия холестерол и LDL (лошия) холестерол.

Антиоксидантна защита. Гроздето е богато на антиоксиданти, които помагат за възстановяването на клетките, увредени от свободните радикали. Това намалява риска от хронични заболявания като диабет, рак и сърдечни заболявания.

Защита на очите. Ресвератролът и другите антиоксиданти предотвратяват свързаната с възрастта макулна дегенерация и развитието на други очни заболявания.

Подобряване на паметта и здравето на мозъка. Учените са установили, че гроздето има благоприятен ефект върху паметта и когнитивните функции, което е особено важно за възрастните хора.

Д-р Анастасия Шаляпина отбелявза, че черното и червеното грозде може да осигури малко повече ползи за здравето от зеленото грозде поради съдържанието на ресвератрол и други полезни съединения:

„Въпреки това, всички видове съдържат много витамини и антиоксиданти. Това означава, че гроздето от всякакъв цвят е здравословно допълнение към вашата диета. Затова изберете гроздето, което ви харесва най-много и се насладете на вкуса му – ползите за здравето във всеки случай са гарантирани", казва специалистът.

Най-добрият и най-евтиният тор за гроздето през есента е този

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консулацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес