Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое е най-полезното сирене и по колко трябва да се яде на ден - отговор от лекар

17 септември 2024, 12:34 часа

Невъзможно е да се отговори точно на въпроса кое сирене е най-полезно за човешкото здраве, тъй като всичко зависи от общото състояние на организма и целите, които човек иска да постигне, консумирайки този продукт.

Диетологът д-р Самар Кулаб споделя, че сирената са ценна част от диетата, тъй като повечето от тях съдържат достатъчно протеини и калций. Експертът сподели тази информация пред изанието Health Digest.

Според Международната фондация за остеопороза 60 грама сирене бри, моцарела и фета съдържат повече от 200 милиграма калций. Изданието Healthline отбелязва, че 28 грама моцарела и същото количество швейцарско сирене имат съответно 6 и 8 грама протеин.

Кое сирене е най-здравословно?

Д-р Кулаб отбелязва, че хората трябва да избират сирене в зависимост от целта, която искат да постигнат. Например, рикота и извара могат да се ядат от тези, които са на диета.

Лекар: Тези хора НЕ трябва да ядат сирене

"Хората, които спортуват и се потят много, понякога трябва да увеличат приема на натрий, за да възстановят електролитния баланс", казва специалистът. В този случай можете да добавите солено сирене, включително фета, към вашата диета.

„Сиренето фета, макар и с по-високо съдържание на натрий, е с по-малко мазнини и калории от много други сирена. Ако следите приема на натрий, може да искате да го ограничите, но в противен случай това е хранителен избор", казва диетологът.

Според експера 28 грама фета може да съдържат 312 милиграма сол. Д-р Кулаб добавя, че хората с непоносимост към лактозата могат да ядат козе сирене, което е по-лесно смилаемо.

Полза и вреда от сиренето

Калцият в продукта помага за укрепване на костите и зъбите. Пармезанът съдържа най-много калций. В 100 грама от това сирене се съдържат 1184 мг от този минерал, което е 118,4% от дневната норма. Витамин В12 подобрява работоспособността и спомага за поддържането на нормалната функция на нервната система и метаболизма. А незаменимата аминокиселина триптофан, която в човешкото тяло се превръща в серотонин, подобрява настроението и съня.

Триптофанът влиза в тялото изключително с храна. Освен това бактериите, участващи във ферментацията на сиренето, намаляват възпалението, укрепват имунната система и забавят стареенето. Това сочат резултатите от изследване на екип учени от Сеулския университет.

Въпреки всичките си полезни свойства, сиренето е висококалоричен продукт, който е по-добре да не се консумира от хора с: проблеми с панкреаса наднормено тегло и затлъстяване повишени нива на холестерол неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Някои видове сирена имат високо съдържание на сол и мазнини, това трябва да се има предвид (например пациентите с хипертония трябва да ограничат приема на сол).

Възможна е алергична реакция към млечните компоненти, казеин и лактоза. Бременните жени могат да бъдат изправени пред рискове, когато консумират определени видове сирене. Става дума за видове, чието производство не включва термична обработка на млякото - това са меки и зрели сирена със синя плесен. Консумацията им повишава риска от развитие на листериоза, заболяване, причинено от патогенната пръчковидна бактерия Listeria monocytogenes. За здравите хора те обикновено не представляват опасност, но хората с отслабена имунна система и бременните жени трябва да бъдат внимателни: листериозата може да доведе до спонтанен аборт или да навреди на здравето на бебето по време на раждане. Това се посочва в проучване на китайски учени. Жените с повишен риск от рак на гърдата не трябва да прекаляват със сиренето. Учени от Roswell Park Cancer Institute (САЩ) установиха, че страстта към сиренето увеличава риска от тази форма на рак с 53%.

Сиренето, което е полезно за червата и костите

Важно: Статията не змамества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес