Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключови признаци, които тялото дава месец преди инфаркт

18 юли 2024, 13:43 часа

Сърдечният удар е едно от най-разпространените сърдечни заболявания в нашата страна. Сърдечно-съдовите заболявания са причина за много смъртни случаи в света и включват сърдечни дефекти, аритмия и коронарна артериална болест.

Още: Булимия: Какво я причинява и какви са симптомите

Здравето на сърцето се подобрява, ако се храним добре, приемаме добавки като Омега 3 или желязо и правим физически упражнения. Важно е обаче да слушаме тялото си, което може да ни предупреди за предстоящ сърдечен удар.

Сърдечен удар настъпва, когато богата на кислород кръв, която преминава през вените, внезапно срещне пречка и не може да достигне сърдечния мускул. В резултат на това част от сърцето започва да умира поради липса на кислород. Цялото сърце може да загине, ако не получава кръв навреме. Ако реакцията е бавна, сърцето спира да бие и човекът умира.

Признаци за настъпване на сърдечен удар

Прекомерната умора е един от първите признаци на сърдечен удар. Нормално е да се чувстваме уморени след стресов ден, но ако умората е хронична, трябва да се консултираме с лекар и да си направим изследвания. Не е естествено да се чувстваме уморени след добър сън, добро хранене и без значителна физическа активност през деня.

Нарушенията на съня също са предупреждаващ индикатор за сърдечен удар. Така подсъзнанието ни подсказва, че нещо не е наред. Нарушенията на съня могат да бъдат резултат от често уриниране, голяма жажда и нужда от вода. Консултирайте се с лекар и се уверете, че всичко е наред.

Друг предупредителен знак е недостигът на въздух. Ако сърцето не получава достатъчно кислород, ще почувстваме недостиг на въздух. Лошото храносмилане също може да е знак за сърдечен удар. Ако стомахът ни постоянно е раздразнен, нещо не е наред. Имайте предвид, че лошото храносмилане може да бъде причинено и от пикантни храни.

Още: Магнезий или калций: Кое е най-доброто решение за здрави кости

Ако усещаме слабост в ръцете и увеличаваща се тревожност, това също може да е индикация за сърдечен удар поради липса на кислород. Когато това се случи, сърцето изпраща сигнал към гърба. Всички нерви разпределени в ръцете и причиняват усещане за болка. Ако почувстваме изтръпване в ръцете, сърдечен удар може да настъпи във всеки момент. Ако забележим тези симптоми, трябва незабавно да се консултираме с лекар.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес