Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Тези хора трябва да се откажат от кафето

14 септември 2024, 22:37 часа

Хората с високо кръвно не трябва да пият кафе. Това споделя руският кардиолог д-р Мария Лобова.

Защо хората с високо кръвно не трябва да пият кафе?

Според лекаря хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да избягват тази напитка. Както обяснява лекарят, прекомерното повишаване на кръвното налягане, причинено от кафето, може да доведе до усложнения.

Лекар: Тези храни НЕ трябва да се консумират с чай или кафе

"Хората със заболявания на сърдечно-съдовата система не се препоръчват да злоупотребяват с кафе, тъй като то може да повиши кръвното налягане, което е особено опасно при неконтролирана хипертония. Прекомерното повишаване на налягането на свой ред може да причини усложнения. Едно от усложненията е, че поради огромното натоварване на съдовата стена тя може да се спука и съответно това да доведе до кръвоизлив", споделя д-р Лобова.

"Освен това според нея кафето не се препоръчва на хора със заболявания като остър миокарден инфаркт и преходни (непостоянни) нарушения на сърдечния ритъм. Тези, които страдат от безсъние или други нарушения на съня, също трябва да избягват тази напитка", отбелязва лекарят. Както обясни кардиологът, кафето стимулира нервната система.

"Кофеинът е стимулант, който може да предизвика негативни реакции дори в малки дози, причинявайки безпокойство, тахикардия, световъртеж и влошено здравословно състояние. Хората с тревожни разстройства също не се препоръчват да пият много кафе. В противен случай е възможно засилване на фобиите, тревожността, провокиране на паник атака, треперене“, казва още д-р Лобова.

Ползи от кафето

Когато влезе в тялото, кофеинът стимулира производството на хормона адреналин, което предизвиква бърз прилив на енергия и усещане за бодрост. Също така, навлизането на кофеин в кръвта засяга хормони като аденозин - хормонът на "съня", чието усвояване се инхибира от кофеина, което намалява сънливостта и изостря вниманието, кортизол ("хормонът на стреса"), допамин и др. По този начин кофеинът е нещо като „бомба“ за тялото, което го принуждава да се мобилизира за изпълнение на задачи, намалява умората, сънливостта и апатията. Съществуват огромен брой примери за ползите от напитката, включително:

  • намаляване на вероятността от камъни в бъбреците и жлъчката;
  • намаляване на риска от развитие на рак на дебелото черво;
  • подобрено настроение, намален риск от депресия;
  • предотвратяване на развитието на цироза на черния дроб и болестта на Паркинсон;
  • подобряване на работата на сърцето и кръвоносните съдове;
  • активиране на метаболитни процеси;
  • подобрена бъбречна функция;
  • подобряване на кръвоснабдяването на мозъка и развитие на умствената дейност;
  • намаляване на честотата на астматичните пристъпи;
  • подобряване на паметта, издръжливост;
  • стимулиране на творческото и творческо мислене.

Освен това ефектът от кафето се проявява и в други области. Например, кафето има положителен ефект върху състоянието на зъбите, предотвратявайки развитието на кариес (предпазва устната кухина от вредни микроорганизми поради състава си). Кафето намалява чувствителността на мускулите към болка, предпазва от цироза на черния дроб и помага за справяне с негативните ефекти от тютюнопушенето (намалява риска от развитие на рак на пикочния мехур).

Кафето намалява вероятността от развитие на подагра. Напитка, направена от ароматни зърна, помага да се отървете от излишните мазнини, насърчавайки загубата на тегло. 

Кога кафето е вредно за мозъка?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес