Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Сърцето и съдовете ще са ви благодарни за тази храна

05 август 2024, 16:39 часа

Когато мислим за здравословни за сърцето храни, първото нещо, което вероятно идва на ум, е риба, богата на омега-3 мастни киселини или богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци. Тези хранителни вещества определено са важни за здраво сърце и цялостното ни здраве, но има и други хранителни вещества, които трябва да включим в диетата си.

Вижте още: Фреш от този плод понижава холестерола и кръвното налягане

Кардиолог д-р. Дейвид Сабгир разкрива хранително вещество, което според него трябва да ядем по-често. Това са ненаситени мазнини, пише "Eating Well".

Добрите ненаситени мазнини, като мононенаситените мазнини, могат да помогнат за понижаване на лошия холестерол, увеличаване на добрия холестерол , по-ниски триглицериди и кръвно налягане“, казва кардиологът.

Когато мислим за „мазнини“, може да ни хрумнат негативни конотации. Но кардиологът ни напомня, че здравословните мазнини могат да поддържат здравето на сърцето ни, да намалят риска от рак и да ни помогнат да се чувстваме по-удовлетворени след хранене.

Д-р Сабгир обяснява, че здравословните мазнини са важна част от нашата диета, защото помагат на тялото да абсорбира хранителни вещества, като витамини A, D, E и K. Поради това, ако не ядем достатъчно мазнини, можем да изпитаме симптоми като умора и отслабен имунитет.

Разбирането на видовете мазнини в диетата също е важно. Наситените мазнини са твърди при стайна температура, докато ненаситените са течни. Ненаситените мазнини, като мононенаситените мазнини, са важна част от здравословната диета и могат да понижат LDL холестерола, докато наситените мазнини могат да повишат LDL. Но умереният прием на наситени мазнини може да бъде част от здравословната диета.

 „Някои обичайни и вкусни примери за добри мазни храни включват ядки, зехтин, семена, авокадо и яйца“, отбеляза кардиологът.

Вижте още: Какво е нормалното кръвно според възрастта?

Така че не всички мазнини са еднакви. Ненаситените мазнини са хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае и за които сърцето ни ще бъде благодарно.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес