Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Орехи - вдигат или свалят холестерола

21 октомври 2024, 20:05 часа

Все повече научни изследвания сочат, че орехите, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, могат да предпазват от сърдечни заболявания.

През годините редица проучвания изследват дали консумацията на орехи може да намали сърдечно-съдовите рискови фактори.

Вижте още: Лекар: Първи симптом на рак на дебелото черво, който се пренебрегва често

Например мета-анализ от 2019 г. свързва по-високата консумация на орехи с по-ниска честота и смъртност от сърдечно-съдови заболявания, включително по-ниска честота и смъртност от коронарна болест на сърцето и по-ниско предсърдно мъждене.

Ново проучване, което се появява като изследователско писмо в списанието на American Heart Association CirculationTrusted Source, изследва дали добавянето на орехи към ежедневната диета в продължение на 2 години влияе по-специално върху нивата на холестерола. Освен това това проучване се фокусира върху по-възрастни хора.

Авторите установяват, че включването на орехи в диетата намалява общия холестерол и умерено понижава нивата на LDL холестерола, който хората често наричат ​​„лош“ холестерол.

Освен това учените измерват подкласовете LDL холестерол на участниците. Един от тези подкласове - малки плътни LDL частици - по-често се свързват с атеросклероза, която възниква, когато мастните отлагания се натрупват в артериите.

В своето проучване те установиха, че ежедневната консумация на орехи намалява както броя на общите LDL частици, така и на малките LDL частици.

Д-р Емилио Рос, старши автор на настоящото проучване и директор на клиниката по липиди в службата по ендокринология и хранене на болничната клиника в Барселона в Испания, говори пред Medical News Today. Той обясни как той и колегите му дълги години са изучавали ползите за здравето от орехите.

Винаги получавахме добри резултати по отношение на понижаване на холестерола (стандартен липиден профил), подобрена ендотелна функция, понижено кръвно налягане и противовъзпалителни ефекти“, казва той.

Д-р Рос не се колебае да възхвали орехите, които включва в собствената си диета. „Орехите имат оптимален състав от хранителни вещества и биоактивни вещества, включително значителни количества алфа-линоленова киселина, растителната омега-3 мастна киселина, най-високото съдържание на полифенол от всички ядки и фитомелатонин“, обясни той.

В това проучване изследването показва, според д-р Рос, че „редовното ядене на орехи ще понижи вашия LDL холестерол и ще подобри качеството на LDL частиците, което ги прави по-малко атерогенни (по-малко склонни да навлизат в артериалната стена и да натрупват атеросклероза, на основата на сърдечно-съдови заболявания) и това ще се случи без нежелано наддаване на тегло, въпреки високото съдържание на мазнини (все пак здравословни растителни мазнини) в орехите."

Д-р Рос каза пред MNT, че е избрал да се заеме с това проучване, тъй като никое друго изследване не е разглеждало липопротеиновия състав, който, казва той, „може да даде допълнителна представа за антиатерогенния потенциал на орехите“.

Намален „лош“ холестерол

Общо 636 участници на възраст 63–79 години завършиха проучването. Всички те са живели или в Барселона, Испания, или в Лома Линда, Калифорния.

От участниците 67% са жени. Участниците биха когнитивно здрави и нямали значителни здравословни проблеми.

Около половината от участниците са приемали лекарства за високо кръвно налягане или хиперхолестеролемия, което според д-р Рос е типично за тази възрастна популация. От участниците 32% са приемали статини.

Изследователите инструктирали една група от участниците да не ядат никакви орехи. Другата група включила половин чаша сурови орехи в ежедневните си хранения. Здравните лекари наблюдавали участниците, търсейки колко добре спазват диетата си и каквито и да било промени в теглото им, всеки месец.

Изследователите са тествали нивата на холестерола на участниците и са анализирали концентрацията и размера на липопротеините с ядрено-магнитна резонансна спектроскопия.

В хода на проучването участниците, които са консумирали орехи, са намалили нивата на LDL холестерола си средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl) и общия си холестерол със средно 8,5 mg/dl. Участниците в групата с орехи намаляват броя на общите LDL частици с 4,3% и на малките LDL частици с 6,1%.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Сред участниците, които са консумирали орехи, промените в LDL холестерола се различават според пола. При мъжете LDL холестеролът спада със 7,9%. При жените спада с 2,6%.

Д-р Санджив Пател, интервенционален кардиолог в MemorialCare Heart & Vascular Institute в Orange Coast Medical Center във Фонтан Вали, Калифорния, казва пред MNT, че проучването не променя играта, когато става въпрос за добавяне към това, което учените вече знаят за диетата и сърцето .

Вече знаем, че ядките са полезни за вашето здраве“, каза той.

Той оценил факта, че изследователите са проследили участниците в продължение на 2 години. „Това не беше няколкоседмично обучение“, добавя той.

Д-р Пател посочи, че участниците в проучването са имали само умерен спад в LDL холестерола. „Има намаляване на техния [холестерол] профил, но не до нивото на това, което получавате, като приемате статини“, каза д-р Пател. „Така че хората, които са изложени на значителен риск от сърдечно заболяване или вече имат сърдечно заболяване, не трябва да заместват статини с ядки. Освен това те могат да приемат ядките, за да добавят към ползата, но не и да я заменят."

Всъщност д-р Рос казва на MNT, че в бъдеще би искал да проведе проучване, разглеждащо въздействието от добавянето на орехи към диетите на хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Д-р Пател също така предупреди, че хората, които четат това проучване, не трябва да смятат, че е добре да свалят торба след торба с орехи. Той съветва да се придържате към не повече от шепа на ден.

Д-р Рос също посочи някои ограничения на проучването, когато говори с MNT. Например той обясни, че проучването не е било „сляпо“. С други думи, участниците знаеха, че са в групата на орехите.

Той също така обясни, че „изследването не е проведено в контролирана среда за хранене, а при свободно живеещи индивиди, които могат да избират ежедневните си храни, следователно това не е изоенергийна интервенция и има увеличение на приема на енергия и мазнини в орехова група, което може да е повлияло на резултатите.“

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес