Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Как влияе червеното цвекло на холестерола

28 октомври 2024, 20:05 часа

Много хора имат висок холестерол, който управляват с лекарства. Всъщност се изчислява, че около 71 милиона души в Съединените щати се справят с този общ здравен проблем. Въпреки че всеки има холестерол, повишените нива могат драстично да увеличат риска от развитие на сърдечно заболяване или да преживеете инфаркт или инсулт.

Вижте още: Лекар: Как влияят морковите на пикочната киселина

Лекарите следят нивата на холестерола чрез кръвните ви изследвания. Обикновено ще видите измервания както на липопротеините с висока плътност (HDL), така и на липопротеините с ниска плътност (LDL). Първият се счита за "добър" холестерол, защото играе важна роля в премахването на по-вредния холестерол от кръвта. Обратно, LDL холестеролът се натрупва по протежение на артериите. Тъй като стените се стесняват, те също стават по-твърди. Това не само пречи на кръвта да тече гладко през артериите ви, но също така насърчава образуването на опасни мастни натрупвания. Тези отлагания могат да причинят образуване на съсиреци, водещи до потенциално сериозни сърдечни и мозъчни усложнения.

За щастие има стъпки, които хората могат да предприемат, за да преодолеят високите нива на холестерол. Въпреки че лекарствата са отлична първа линия на защита, промяната на вашата диета също може да направи голяма разлика в понижаването на вашия холестерол. Някои храни могат да имат ефект, но има и няколко напитки, които могат да понижат лошия холестерол в кръвта ви. Някои дори могат да причинят повишаване на нивата на HDL. Ако имате висок холестерол и сте готови да предприемете проактивен подход, ето една напитка, които може да искате да включите в диетата си.

Как влияе червеното цвекло на холестерола: 

Пълно с полифеноли, цвеклото е богато на хранителни вещества и е ценно допълнение към много диети. Именно тези полифеноли осигуряват антиоксидантната защита, която е толкова полезна за тялото. Те не само предпазват сърцето ви и намаляват възпалението, но също така могат да намалят нивата на LDL холестерола, докато повишават HDL. Според Elsa-Grace Giardina, MD, директор на отдела по кардиология на Columbia's Women's Heart Center, добавянето на това растение към вашата диета може да има огромни ползи.

Цвеклото е вкусно и сладко, освен това предлага много ползи за здравето“, обяснява тя. „Половин чаша варено цвекло съдържа само около 40 калории, без мазнини, без холестерол и, което е важно, е с ниско съдържание на натрий.“ Нещо повече, цвеклото е добър източник на фибри, които също могат да подобрят нивата на холестерола.

Вижте още: Лекар: Люти чушки - как влияят на кръвната захар и холестерола

Проучване от 2015 г., публикувано в Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences, установи, че участниците са имали повишаване на нивата на HDL холестерол, когато са приемали добавки със сок от цвекло. Констатациите бяха впечатляващи, като скочиха от 42,9 милиграма на децилитър (mg/dl) до 50,2 mg/dl по време на периода на изследване. Цвеклото също съдържа бетанин, естествен пигмент, отговорен за тъмно червения оттенък на растението. Друго проучване установи, че този компонент има значителен ефект върху цялостното здраве, подобрявайки не само сърдечно-съдовата функция, но и понижавайки общите плазмени нива на холестерол.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес