Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Дава грешни резултати - ето как правилно трябва да мерите кръвното си налягане

14 октомври 2024, 18:27 часа

Ново проучване показа, че неправилно поставената ръка по време на измерване на кръвното налягане – у дома или в лекарския кабинет – може да доведе до показания, които са „значително по-високи“, отколкото когато ръката е в препоръчителната позиция: правилно опряна на маса, с маншет, поставен на нивото на сърцето.

Вижте още: Броколи - варени или сурови предпазват от онкологични заболявания

Това предполага, че неправилно поставената ръка по време на измерване на кръвното налягане може да доведе до погрешна диагноза хипертония, което според експерти може да доведе до ненужно лечение, пише CNN.

Проучването, публикувано в понеделник в списание JAMA Internal Medicine, показа, че ръката, лежаща в скута по време на измерването, може да доведе до надценяване на систоличното кръвно налягане с 3,9 mm Hg и диастоличното кръвно налягане с 4 mm Hg. Ако ръката виси близо до тялото, систоличното отчитане може да бъде надценено с 6,5 mm Hg, а диастоличното с 4,4 mm Hg.

Кръвното налягане се измерва в милиметри живачен стълб (mm Hg) и се състои от две числа – горно (систолно) и долно (диастолно).

„Професионалистите по здравни грижи трябва да бъдат напомнени за важността на правилното прилагане на тези стъпки“, каза водещият автор на изследването д-р Тами Брейди, заместник-председател за клинични изследвания в катедрата по педиатрия на Университета Джон Хопкинс и медицински директор на програмата за деца с хипертония в Детския център Джон Хопкинс.

"Надявам се, че това проучване ще повиши осведомеността за значението на позицията на ръцете за точността на измерване на кръвното налягане", добави тя.

"Надявам се също, че това проучване ще образова пациентите, като ги насърчи да се застъпват за правилно измерване, когато са в клинична среда. Но също така, тъй като много пациенти разчитат на домашни измервания на кръвното налягане за диагностика, оценка и лечение на хипертония, надявам се, че ще се образоват за правилното положение на ръцете, тъй като нашите открития се отнасят и за домашни измервания", добавя експертът.

Изследователи от университета Джон Хопкинс са набрали 133 възрастни от Балтимор, Мериленд, между август 2022 г. и юни 2023 г., за да участват в проучването. Участниците на възраст от 18 до 80 години били разпределени на случаен принцип, за да им бъде измерено кръвното налягане в три различни позиции на ръцете: на маса (препоръчителна практика), в скута им или висящи отстрани, без опора.

Всеки участник имал общо 12 измервания на кръвното налягане и в трите позиции на ръцете.

Сред участниците, когато ръцете им лежат на масата, както се препоръчва от клиничните указания, средното кръвно налягане е 126/74. Но когато ръцете им лежаха в скута им, средното показание беше 130/78, а когато ръцете им висяха отстрани, средното показание беше 133/78.

"Не очаквах толкова голяма разлика, когато ръцете бяха в две алтернативни позиции. Тествахме тези позиции, защото това са позициите, в които повечето хора измерват кръвното си налягане според данни и лични наблюдения. Очаквахме разлика, но бях изненадан колко значителна беше тя" - казва експертът.

Вижте още: Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

Учените пишат, че има няколко физиологични причини, поради които неправилно поставената ръка може да причини фалшиво отчитане на високо кръвно налягане. По-голямото вертикално разстояние между сърцето и мястото на поставяне на маншета може да увеличи хидростатичното налягане в артериите поради влиянието на гравитацията, което води до надценено отчитане на кръвното налягане. Освен това неподдържаната ръка може да доведе до свиване на мускулите, което може да повиши кръвното налягане.

Новите открития са в съответствие с предишни изследвания, които показват, че позицията на ръката под нивото на сърцето може да надцени показанията на кръвното налягане.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес