Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с тялото, когато ядем кисело зеле редовно

21 октомври 2024, 14:33 часа

Киселото зеле се счита за суперхрана. Но наистина ли е толкова полезно? На този въпрос отговоря диетологът д-р Бет Розен. Той изброява няколко полезни свойства на киселото зеле, потвърдени от науката.

Полезни свойства на киселото зеле 

Подобрено храносмилане. Една порция кисело зеле осигурява 4 гр фибри, които са необходими за доброто храносмилане и редовното изхождане. Бет Розен сподеял, че този ферментирал зеленчук е с високо съдържание на неразтворими фибри. Помага за увеличаване на обема на изпражненията и премахване на отпадъците.

Лекар: Тези грешки "убиват" ползите от киселото зеле 

Подобрено здраве на червата. Стресът, диетата и начинът на живот, факторите на околната среда и генетиката могат да нарушат баланса на бактериите в червата ви с течение на времето. Можете да решите този проблем, като ядете кисело зеле. Това е ферментирала храна, която може да поддържа здравето на червата. Според изследванията яденето на ферментирали храни влияе на червата ви в дългосрочен и краткосрочен план, казва още специалистът.

Пробиотиците от ферментиралия продукт подпомагат нормалната чревна функция, предпазват организма от токсини и вредни микроорганизми и спомагат за по-лесното смилане на храната. Благодарение на това, киселото зеле може да помогне за премахване или предотвратяване на:диария поради прием на антибиотици; възпалителни състояния на червата.

Укрепване на имунната система. Киселото зеле е източник на витамин С. Изследванията показват, че ферментирали храни като киселото зеле намаляват възпалението, което може да отслаби имунната система.

По-добро състояние на кожата. Витамин С в киселото зеле влияе и на кожата. Той е необходим за създаването на колаген, структурен протеин, който помага на кожата да остане стегната и еластична. Този витамин също блокира ултравиолетовите лъчи на слънцето и предпазва от увреждане от свободните радикали, което ускорява стареенето.

Киселото зеле може да ви помогне да отслабнете и да поддържате телесното тегло: фибрите ви карат да се чувствате сити по-дълго, което означава, че ядете по-малко и приемате по-малко калории. Освен това учените предполагат, че някои пробиотици, присъстващи във ферментиралия зеленчук, могат да допринесат за загуба на тегло, казва още диетологът.

Пробиотиците и витамин С, присъстващи в киселото зеле, могат да участват в превенцията и контрола на редица заболявания:

инфекции на пикочните пътища и дихателните пътища;

хипертония, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания (включително рядък витамин К2);

костни заболявания (витамин K2 може да активира протеини, важни за здравето на костите).

"Разбира се, консумацията на продукта няма да замени необходимото лечение и здравословния начин на живот като цяло. Киселото зеле ще ви помогне да разнообразите диетата си, което винаги е важно за борба с болестта и възстановяване на тялото", казва още диетологът.

Кисело зеле - кога е полезно и кога вредно

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес