Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва с кръвната захар, ако всеки ден пиете чаша топла вода?

28 октомври 2024, 11:31 часа

Пиенето на чаша топла вода всеки ден изглежда като прост навик. Това обаче ще ви помогне да подобрите благосъстоянието си и да запазите здравето си, съобщава изданието The Health Site.

Консумация на чаша топла вода - как влияе на кръвната захар

Консумацията на чаша топла вода осигурява защита срещу различни заболявания. Топлата вода носи още повече ползи в комбинация с чай или кафе. Проучванията свързват консумацията на кафе с по-дълъг живот, предотвратяване на болестта на Паркинсон, диабет, някои видове рак и чернодробни заболявания. Чаят е богат на антиоксиданти. Учените са открили връзка между тази напитка и намаления риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2, някои видове рак, инсулт и чернодробни заболявания, съобщава изданието.

Лекар: Преди, по време или след хранене трябва да пиете вода за по-добро храносмилане

Навикът да се пие чаша топла водата сутрин на гладно с лимон има още по-добър ефект. Тази напитка стабилизира нивото на захарта в кръвта, предотвратява и намалява проявлеията на усложненията, свързани с диабета. Пациентите с диабет могат да пият вода с лимон в умерени количества, което е много полезно за облекчаване на симптомите. 

Предотвратяване на запек. Водата омекотява изпражненията и насърчава хидратацията. Дехидратацията често е причина за запек, казват The Nutrition Twins. Водата също помага за храносмилането. Изданието допълва, че този ефект е по-силно изразен при консумацията на чаша топла вода. Причината за това е, че водата е с темпратура, близка до телесната и на тялото не се налага да изразходва допълнителн енергия за нейното затопляне. Това означава, че топлата вода действа моментално при запек.

Поддържане на водния баланс на тялото. Според Института по медицина жените трябва да пият около 2,3 литра вода на ден, а мъжете трябва да пият около 3,3 литра.

Почистване на тялото по естествен път. Топлата вода повишава телесната температура, което води до освобождаване на топлина и токсини чрез изпотяване.

Загуба на тегло. Водата помага за ограничаване на глада. И ако сте склонни да преяждате по време на стрес, тогава топлата вода ще ви успокои. 

Борба с подуване на корема. Когато пиете вода, захарта и солта се изхвърлят от тялото заедно с излишната течност, която задържат. Този ефект се проявява по-бързо при консумацията на топла вода. Причината за това отново е, че тялото не изразходва допълнителна енергия за нейното затопляне. 

Здравен съвет за деня, 20 септември: Това е количеството вода, което трябва да пиете на ден за отслабване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес