Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво количество тиквени семки на ден е добре да се хапва през есента

15 октомври 2024, 17:40 часа

Есента е в своя разгар, а тиквата е неизменна част от менюто през този сезон. Тя е вкусна, полезна и играе главна роля в украсата за Хелоуин. Но тя ни носи и още един ценен продукт, а именно нейните семки. Те са и изключително полезни за здравето, но какво количество е полезно да хапваме на ден, за да извлечем максимална полза за организма?

Ползи от консумацията на тиквени семки

Тиквените семки са пълни с важни минерали, като магнезий, желязо и цинк, а също така съдържат витамин Е, протеини и фибри. Ето някои от най-значимите ползи за здравето, които редовното хапване на тиквени семки може да осигури:

Полезни или вредни - кога да ядем тиквени семки?

1. Повишават нивата на магнезий

Само 30 грама тиквени семки осигуряват около 40% от препоръчителния дневен прием на магнезий. Този минерал е от съществено значение за регулиране на нивата на кръвната захар, както и за поддържане на нормално кръвно налягане. Освен това, магнезият участва в над 300 процеса в организма, включително производството на енергия и мускулната функция.

2. Подпомагат възстановяването на мускулите

Магнезият и протеинът, които се съдържат в тиквените семки, ги правят отлична храна за хората, които активно спортуват или извършват физически труд. Те подпомагат възстановяването на мускулите и костите след натоварване. Желязото в тиквените семки също играе роля в снабдяването на клетките с кислород и подобрява енергийните нива.

тиквени семки

3. Богати са на желязо

Тиквените семки са добър източник на желязо, което е важно за енергийния метаболизъм и за предотвратяване на анемия. Желязото е необходимо за правилното функциониране на червените кръвни клетки и снабдяването на организма с кислород. Ежедневната консумация на тиквени семки може да помогне за поддържане на здравословни нива на този важен минерал.

4. Заредени с антиоксиданти

Антиоксидантите в тиквените семки защитават клетките от увреждане, причинено от свободните радикали. Те спомагат за подобряване на кожното здраве, повишават имунната система и намаляват риска от хронични заболявания, включително рак.

Тиквените семки обострят това заболяване

5. Подкрепят сърдечното здраве

Консумацията на тиквени семки е свързана и с подобрено сърдечно здраве. Те съдържат съставки, които подпомагат поддържането на нормално кръвно налягане и здравословни нива на холестерол. Редовната консумация на тези семки може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и да подпомогне доброто функциониране на сърцето.

Колко тиквени семки да консумираме на ден?

Експертите препоръчват да се хапват около 30 грама тиквени семки на ден, което се равнява на около една шепа. Това количество е достатъчно, за да се възползваме от всички здравословни ползи, които те предлагат, без да прекаляваме. Важно е да помним, че тиквените семки, както всички ядки и семена, са висококалорични, така че е добре да не се прекалява с тяхната консумация.

Тиквените семки са малка, но значима добавка към есенното ни меню. Те не само подобряват вкуса на храната ни, но и допринасят за здравето ни по много начини – от подкрепа на сърдечно-съдовата система до подпомагане на мускулното възстановяване. 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес