Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е добър и лош холестерол и какви трябва да са стойностите му

23 август 2024, 09:31 часа

Много хора не знаят какви са нормалните стойности на холестерола в кръвта, а също така има разлика между HDL и LDL.

Причината за повишаване на мазнините в кръвта при повече от половината от пациентите се крие в неправилното хранене, а при останалите е отговорен наследственият фактор. Благодарение на генетичния фактор, повишени стойности на мазнини в кръвта се откриват и при слаби хора. Безспорно е, че по-ниският холестерол означава по-малка честота на съвременни сърдечни заболявания , но има някои признаци, че изключително ниският холестерол може да бъде и вреден.

Вижте още: 5 неподозирани болести, които се наследяват от родителите ни

Холестеролът е мазнина, която обикновено се намира в тялото и има много важно място в неговото функциониране. Той е важна съставка на всяка клетка в тялото, неразделна част от мъжките и женските полови хормони, надбъбречните хормони и витамин D, както и жлъчните киселини, които участват в храносмилането. Самото тяло създава 70% от холестерола, а 30% от него идва от храната от животински произход. В тялото се създава в черния дроб и се транспортира от него чрез кръвта до мястото в тялото, където е необходимо.

LDL и HDL холестерол

Холестеролът е вид мазнина, разтворима и тъй като кръвта е предимно вода, са необходими специални транспортьори за транспортирането й през кръвта. Те се наричат ​​липопротеини и всъщност са комбинация от мазнини и протеини. Има два вида липопротеини:

• LDL ("лош") холестерол, който пренася холестерола до клетките, тъканите и органите

• HDL („добрият“) холестерол събира и пренася излишния холестерол обратно в черния дроб, където се екскретира

Ако има излишък на LDL холестерол, той се отлага по стените на кръвоносните съдове и възниква атеросклероза, поради което той е „лош“. Ако има повече HDL холестерол, тогава холестеролът се пренася повече и кръвоносните съдове се "почистват" от него, така че HDL холестеролът е "добър". Колкото по-нисък е LDL холестеролът и колкото по-висок е HDL холестеролът, толкова по-нисък е рискът от развитие на атеросклероза и нейните усложнения

Триглицеридите са мазнини, които ядем и които се съхраняват в мастните клетки в тялото ни като склад за енергия. Всичко, което ядем повече от необходимото, се превръща в триглицериди и се отлага под формата на мастни натрупвания в тялото. Когато ядем по-малко храна от необходимото, тези мастни натрупвания се изразходват. Ето защо, ако триглицеридите в кръвта са повишени, диетата е първата стъпка за решаване на този проблем.

Какви са "желаните" стойности на мазнините в кръвта?

Преди да вземете кръв за анализ на нивата на мазнини, е необходимо да не приемате храна 15 часа преди вземането на кръвта. Желаното ниво на общи мазнини е 5,2 mmol/l, LDL холестерол 3,4 mmol/l, HDL холестерол повече от 1,6 mmol/l, триглицериди под 1,70 mmol/l.

Високият холестерол се среща по-често при мъжете или жените?

Високият холестерол, благодарение на половите хормони, се открива по-често при мъжете, отколкото при жените. Мъжкият полов хормон тестостерон понижава нивото на добрия (HDL) холестерол, който е пречиствател на излишния холестерол в кръвта. Благодарение на естрогена жените са по-малко податливи на повишаване на нивата на холестерола в кръвта, но само до менопаузата, когато се изравняват с мъжете.

Какво е значението на храненето за повишаване на мазнините в кръвта?

Учените смятат, че причината за повишените мазнини в кръвта при повече от половината пациенти се крие в неправилното хранене, а при останалите е отговорен наследствен фактор. Благодарение на генетичния фактор дори слабите хора могат да имат повишени стойности на мазнините. Що се отнася до затлъстелите, особено застрашени са тези, чиято мастна тъкан е локализирана предимно в областта около стомаха. Обиколка на талията, по-голяма от 80 см при жените и 94 см при мъжете, служи като добър показател за потенциалния риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Вижте още: Бербатов не пропуска ден без него: Плод номер 1 за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и холестерол

Ниският холестерол гаранция ли е за дълголетие?

Безспорно е, че по-ниският холестерол означава по-малка честота на съвременните сърдечни заболявания, но това не означава непременно, че ще живеем по-дълго. Никой не знае със сигурност защо, но има някои признаци, че изключително ниският холестерол може да бъде вреден. Мозъчният кръвоизлив, при който отслабен кръвоносен съд се спуква и се получава хеморагичен инсулт, се оказва най-голямата опасност за хората с нисък холестерол. Вероятно определено количество холестерол е необходимо за запазване на кръвоносните съдове на мозъка.

При японците може да се наблюдава интересен феномен. С промяната в традиционната им диета средната стойност на холестерола започна да се повишава, докато невероятно високата им честота на хеморагични мозъчни инсулти (инсулт) намаля. Има проучвания, които показват връзка между ниския холестерол и по-високата честота на рак на дебелото черво и увреждане на черния дроб.

С по-нисък холестерол можем да се почувстваме по-зле и да сме по-агресивни, отколкото с по-висок холестерол. Тази теория се обсъжда сред учените и има изследвания, които я подкрепят. Случаите на тежка депресия са по-високи при по-възрастните мъже с нисък холестерол.

Има предположения, че по-ниският холестерол по някакъв начин влияе на намаляването на серотонина - вещество в мозъка, което е отговорно за доброто настроение и по този начин води до депресия и агресивност. Въпросът е кое е най-ниското безопасно ниво на холестерола. Учените все още нямат отговор. Приема се, че критичното ниво на холестерола е под 4,1 mmol/l.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес