Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядем за здрави бели дробове?

19 октомври 2024, 12:16 часа

Здравословната и балансирана диета е от съществено значение за оптималното здраве на тялото, включително на белите дробове. Има определена диета, която ще помогне при проблеми с този орган, според диетолога д-р Олег Швец.

Най-полезните продукти за дихателните органи

Те включват:

  • продукти с високо съдържание на фибри
  • кафе
  • пълнозърнести продукти
  • горски плодове
  • зеленолистни зеленчуци
  • млечни продукти
  • домати

"Изследванията показват, че хората, които консумират повече фибри, имат по-добра белодробна функция. Тези храни включват бобови растения, тестени изделия от твърда пшеница, семена от чиа, киноа, круши, горски плодове и броколи", казва специалистът. 

Лекар: Тези храни чистят белите дробове от мръсния въздух

"Има връзка между консумацията на кафе и здравето на белите дробове, което може да се дължи на противовъзпалителните свойства на кофеина и антиоксидантните ефекти на полифенолите в напитката", споделя още диетологът.

Пълнозърнестите продукти са не само са богати на фибри, но съдържат и полезни за белите дробове витамин Е, селен и мастни киселини. Те включват кафяв ориз, пълнозърнест хляб, пълнозърнести тестени изделия, овесени ядки, киноа и ечемик.

Горски плодове - червените и сините плодове съдържат антоцианин, мощен антиоксидант, който забавя влошаването на белодробната функция с възрастта. Възрастните хора, които ядат боровинки поне два пъти седмично, имат по-добро здраве на белите дробове от тези, които ги ядат по-рядко. 

Редовната консумация на спанак, манголд и други листни зеленчуци може да намали риска от рак на белия дроб поради високото им съдържание на антиоксиданти като каротеноиди. 

"Млякото, сиренето, киселото мляко могат да имат противовъзпалителен ефект и да намалят риска от смърт от рак на белия дроб. Въпреки това хората с астма или други белодробни заболявания трябва да намалят консумацията на млечни продукти поради риск от образуване на слуз", съветва още специалистът. 

Доматите са богати на ликопен, който подпомага здравето на белите дробове, намалява възпалението на дихателните пътища при астма и намалява риска от смърт от хронично белодробно заболяване.

Продукти, които не са полезни за белите дробове

Преработено месо - свързва се с влошаване на белодробната функция поради съдържанието на нитрити, които могат да причинят възпаление. Тези продукти включват бекон, шунка и колбаси. 

Злоупотребата с алкохол уврежда белите дробове поради сулфитите, които могат да влошат симптомите на астма. Хората, които пият много алкохол, са по-податливи на пневмония и други белодробни заболявания. 

Пиенето на повече от пет сладки безалкохолни напитки седмично може да увеличи риска от бронхит при възрастни и астма при деца. 

Диета с високо съдържание на сол може да влоши симптомите на астма и да увеличи риска от хроничен бронхит.

Тези храни почистват белите дробове на пушачите

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес