Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са най-често първите симптоми на скарлатина?

23 юни 2024, 09:33 часа
Реклама

Скарлатината се счита за класическа детска болест и е едно от най-честите бактериални инфекциозни заболявания в тази възрастова група. Скарлатината е инфекциозно заболяване, обикновено причинено от т.нар. стрептокок от група А и се среща по целия свят. Бактериите могат да произвеждат токсини.

След преболедуване от скарлатина по правило остава доживотен имунитет към съответния токсин. Но поради факта, че бактериите произвеждат различни токсини, е възможна повторна скарлатина. Скарлатината е остра заразна болест, така че болестта често се среща в културни институции, например училища или детски градини, особено през студения сезон от октомври до март.

Как се предава скарлатината?

От човек на човек

Всеки пети до десети човек е носител на патогени на скарлатина, без да се е разболявал. Те обаче могат да предадат бактериите на други хора. Най-често патогените се намират във фарингеалната кухина и се отделят във външната среда с малки капчици слюнка при разговор, при кашляне, кихане, а при вдишване достигат до лигавиците в тялото на други хора.

Лекар: Скарлатината винаги се проявява със следните симптоми при възрастните хора

Чрез замърсени предмети.

Много рядко инфекцията възниква чрез споделени замърсени предмети, като прибори за хранене или играчки.

Какви са най-често първите симптоми на скарлатина?

Заболяването започва остро, със слабост, главоболие, болки в гърлото при преглъщане, втрисане и бързо повишаване на телесната температура. Може също да се появи коремна болка и повръщане. Небцето и гърлото стават яркочервени, сливиците са възпалени и често покрити с бял налеп. Шийните лимфни възли са силно увеличени.

На 1-2 дни от заболяването се появява обрив, който първоначално е локализиран главно по бузите, слабините и страните на тялото, а след това покрива почти цялото тяло. Дланите и ходилата остават незасегнати. Бузите стават много червени, кожата на назолабиалния триъгълник остава бледа. Обривът изчезва за 6-9 дни. Няколко дни след изчезването на обрива се появява лющене на кожата в областта на дланите и ходилата.

Езикът, под въздействието на токсините, придобива типичен богат червен цвят с изпъкнали папили („пурпурен“ език). Първоначално езикът е покрит с бял налеп, след няколко дни става пурпурен на цвят.

Усложненията могат да включват възпаление на средното ухо (отит), параназалните синуси (синузит) и белите дробове. Редки, но опасни дългосрочни последици са активен ревматизъм с възпаление на големи стави, като коленете, възпаление на сърдечния мускул, перикардната торбичка или сърдечните клапи и бъбреците. Това може да причини трайно увреждане. Най-опасните и тежки усложнения на скарлатината се развиват главно при недостатъчно лечение с антибиотици или преждевременно прекъсване на антибиотичната терапия.

Ягодов език - какво го причинява?

Колко дълъг е инкубационният период и колко време пациентът е заразен?

В повечето случаи инкубационният период продължава от 1 до 3 дни.

При лечение на скарлатина с антибиотици рискът от инфекция изчезва напълно в рамките на 24 часа след първата доза. Без антибиотична терапия пациентите са заразни още 3 седмици след появата на първите симптоми.

Кой е особено застрашен от заболяването?

Всеки може да се разболее от скарлатина. Но най-често заболяването се среща при деца в предучилищна и училищна възраст.

Какво трябва да направите, ако сте болни?

При тонзилит, придружен от треска и обрив, винаги се консултирайте с лекар.

Скарлатината обикновено се лекува с антибиотици. Това съкращава продължителността на заразността и предотвратява усложненията. Спазвайте стриктно препоръчителната продължителност на антибиотичната терапия, дори ако симптомите са изчезнали. Ако терапията бъде прекъсната преждевременно, това може да доведе до връщане на болестта или до опасни дългосрочни последици.

През цялото време на инфекцията поддържайте почивка на легло и, ако е възможно, ограничете контакта с други хора.

За да облекчите проблемите с преглъщането, пригответе топли напитки и меки храни, като зърнени храни или супи.

Пийте много, особено когато температурата е висока. Най-добре е да пиете вода или разредени сокове или билков чай.

За да избегнете разпространението на патогена, трябва да се отдалечите от други хора или да се обърнете настрани, когато кихате или кашляте. Не кихайте и не кашляйте в дланта си, а само в носна кърпичка за еднократна употреба или в краен случай в сгъвката на лакътя. Изхвърлете незабавно носните кърпички в затворен кош за боклук.

Важно: Мийте ръцете си редовно и старателно със сапун!

Временно се забранява посещението на културни институции като училища и детски градини на деца под 6-годишна възраст, болни от скарлатина или със съмнение за такава. Родителите са длъжни да уведомят културната институция за заболяването на детето.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес