Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви може да са последиците от високата кръвна захар?

03 септември 2023, 20:00 часа

Високата кръвна захар, известна още като хипергликемия, се появява, когато нивото на глюкозата (захарта) в кръвта се повиши над нормалните стойности. Въпреки че тялото ни се нуждае от глюкоза за енергия, постоянно повишената кръвна захар може да доведе до редица сериозни последици.

Едно от непосредствените последици от високата кръвна захар е натоварването, което тя оказва върху органите на тялото, особено върху бъбреците, кръвоносните съдове и нервите. С течение на времето това може да допринесе за различни здравословни усложнения. Сърдечно-съдовите проблеми са сред най-значимите рискове. Повишените нива на кръвната захар могат да увредят кръвоносните съдове, увеличавайки риска от атеросклероза, при която се натрупва плака и стеснява артериите, което може да доведе до инфаркти и инсулти.

Учени: Това са най-лесните начини за сваляне на кръвната захар

Неконтролираната висока кръвна захар уврежда и нервите - състояние, наречено диабетна невропатия. Това може да доведе до изтръпване, мравучкане и болка, особено в крайниците. Проблемите с краката стават често срещани и ако не се лекуват, могат да доведат до инфекции и дори до ампутация. Освен това могат да бъдат засегнати и очите, което води до диабетна ретинопатия, която може да доведе до проблеми със зрението и дори до слепота, ако не се лекува правилно.

Друга последица от високата кръвна захар е натоварването, което тя оказва върху бъбреците. Бъбреците играят ключова роля във филтрирането на отпадъците от кръвта. Продължителното задържане на висока кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове в бъбреците и да намали способността им да филтрират правилно. Това в крайна сметка може да доведе до бъбречно заболяване или дори до бъбречна недостатъчност, което налага диализа или трансплантация.

Освен това функционалността на имунната система може да бъде компрометирана от постоянно високите нива на кръвната захар. Това може да доведе до по-висока податливост към инфекции, по-бавно зарастване на рани и по-големи трудности при възстановяването от заболявания.

Бира и кръвна захар - ето как й влияе алкохолната напитка!

Хората с диабет са особено податливи на тези последици, тъй като организмът им се бори да регулира нивата на кръвната захар. Диабет тип 1 се характеризира с неспособност на организма да произвежда инсулин - хормон, необходим за усвояването на глюкозата. Диабет тип 2, често свързан с фактори, свързани с начина на живот, включва инсулинова резистентност, при която клетките на организма не реагират ефективно на инсулина.

Добрата новина е, че много от тези последици могат да бъдат смекчени или предотвратени чрез внимателно управление на нивата на кръвната захар. Това включва спазване на балансирана диета, редовна физическа активност, прием на предписани лекарства (като инсулин за диабет тип 1 или перорални лекарства за диабет тип 2) и постоянно проследяване на нивата на кръвната захар.

Може да се каже, че високата кръвна захар може да има далечни последици за организма. Последиците от продължителната хипергликемия са сериозни - от сърдечносъдови проблеми до увреждане на нервите, проблеми с бъбреците, нарушен имунитет и др. Разбирането на рисковете и възприемането на проактивен подход към управлението на нивата на кръвната захар е от решаващо значение за предотвратяването на тези потенциално животозастрашаващи усложнения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес