Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как сънят влияе на риска от диабет?

26 август 2024, 08:25 часа

Качеството и редовността на съня оказват значително влияние върху състоянието както на физическото, така и на психическото здраве на човек. Нарушенията в моделите на съня могат да доведат до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и психологически разстройства, включително депресия, тревожност и диабет.

Как сънят влияе на риска от диабет?

Нестабилният нощен сън се свързва с повишена вероятност от развитие на диабет тип 2, като в някои случаи прекомерният сън се оказва по-рисков от липсата на сън.

Лекар: Какво трябва да включва най-добрата закуска при диабет

Според изследвания само 15% от хората успяват да поддържат стабилен и здравословен режим на сън, тоест да спят между 7 и 9 часа през повечето дни от седмицата.

Изследователи от Brigham Women's Health Center (САЩ), Harvard University , Monash University (Австралия) и University of Manchester (UK) откриха връзка между нестабилния сън и повишения риск от диабет тип 2.

Проучването анализира данни от 84 421 участници, регистрирани в UK Biobank. Средната възраст на участниците е 62 години и никой от тях не е имал диабет в началото на изследването. Участниците носели акселерометри, които проследявали тяхната активност и сън в продължение на една седмица, след което били проследявани в продължение на 7,5 години, за да наблюдават развитието на диабета.

Установено е, че когато продължителността на съня варира с повече от 60 минути на нощ, рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 34%, дори след коригиране на фактори като пол, възраст, етническа принадлежност, начин на живот, съпътстващи заболявания и фамилна анамнеза за диабет и индекси на телесна маса. Връзката е особено силна при хора с нисък генетичен риск от диабет и средна продължителност на съня над осем часа.

Авторите на изследването отбелязват редица ограничения в работата си, включително, че информацията за начина на живот на участниците е събрана пет години преди началото на проучването, което може да повлияе на точността на резултатите. Също така, едноседмичните оценки на съня може да не отразяват точно дългосрочните модели на сън на повечето участници.

В бъдеще изследователите планират да проучат връзката между моделите на съня и риска от диабет сред по-младото население и расата. Те също се интересуват от изучаване на биологични механизми, които могат да бъдат в основата на идентифицирания модел.

4 навика, които могат да причинят диабет - някои от тях ще ви изненадат

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения. Ако имате нужда от диагноза или медицински съвет, не забравяйте да се консултирате с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес