Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно да изчистим досадните брадавици?

18 юли 2024, 11:00 часа

Летните месеци и сезонът на банските, в които разкриваме много гола кожа, изваждат на показ всеки недостатък – белези, петна, бръчки, целулит, брадавици, пъпки и други кожни несъвършенства, които могат да се окажат сериозен източник на притеснение при по-неуверените и да потискат настроението и самочувствието им.

Обикновено брадавиците са единични, с цвета на кожата и не се забелязват лесно от околните, поради което не би трябвало да будят притеснения, но ако са източник на такова, добре е да знаем как да изчистим брадавици най-лесно и какво трябва да предприемем, преди да забъркаме домашните помади, които ще ни освободят от досадните образувания и ще ни помогнат да се радваме на гладка кожа.

Видове брадавици

-          Кондиломи

Познати от времето на Древна Гърция, тези брадавици се предават от човек на човек по време на полов акт, приличат на карфиол и причината за тях е вирус – човешки папилома вирус. В никакъв случай не се препоръчва опитът за премахването им в домашни условия. Това са опасни брадавици за разлика от тези върху дланите например, защото ЧПВ се свързва с рака на маточната шийка при дамите. Единствено превенцията, безопасният сексуален живот и редовните прегледи при лекаря могат да помогнат при тези брадавици.

-          Периунгвални брадавици

Ще ги откриете под ноктите, като могат да доведат до деформацията им.

-          Старчески брадавици, обусловени от възрастта.

-          Филиформени брадавици

Едни от най-притеснителните за дамите особено ако са множество, тъй като обикновено се появяват върху лицата им – около устата, носа, очите.

-          Плоски брадавици

Те също, за жалост, засягат и лицето.

-          Обикновени брадавици

Намират се на най-традиционното за брадавиците място – ръцете.

-          Плантарни брадавици

Разполагат се върху стъпалата и могат да доведат до болка и дискомфорт при ходене.

Специалист: Има начин да премахнете брадавиците завинаги

Когато обсъждаме как да изчистим брадавици, ще визираме именно тези върху ръцете, врата, лицето, стъпалата – обикновените, плоските и филиформените брадавици, а не брадавиците, намиращи се под ноктите или върху половите органи. Преди да се впуснете в опити за премахването им в домашни условия обаче, горещо се препоръчва да се извърши лекарска консултация, за да се потвърди, че въпросното образувание е именно брадавица.

Рядко ракът на кожата може да изглежда като брадавица, но риск да объркате опасно образувание с брадавица все пак има и единствено кожният лекар може да потвърди безопасността на образуванията. Ракът на кожата е бич на модерния свят, някои видове дават бързо метастази във вътрешните органи и причиняват сериозна смъртност в световен мащаб, поради което следва да се гледа сериозно на всяко новообразувание върху кожата.

Как да изчистим досадните брадавици, ако изберем да разчитаме на специалистите?

Съвременната медицина и специалистите разполагат с разнообразие от начини да ви помогнат да се справите с брадавиците в дългосрочен план. Използваните методи са различни според вида брадавици, но сред най-популярните са:

-          Лазерна терапия

Безболезнена и безопасна, но ефективността ѝ още е в процес на оценка.

-          Криотерапия

Буквално представлява замразяване на брадавицата с цел нейната смърт. Ефективна е и популярна, но е възможен дискомфорт.

-          Медикаменти за нанасяне върху брадавиците.

-          Имунотерапия

Идеята на този метод е свързана със собствените сили на организма да се пребори с брадавиците. Безболезен метод е, но се прилага от скоро, поради което все още не може да се направи оценка на успеваемостта му.

-          Ваксина

Някои видове брадавици могат да бъдат избегнати чрез поставянето на ваксина. Попитайте вашия лекар. 

Домашни методи за премахване на папиломи и брадавици

Как да изчистим досадните брадавици, ако разчитаме на домашни средства?

Решили сте да се справите сами с брадавиците, след като лекарят е потвърдил, че са именно брадавици? Има простички домашни рецепти със съставки, достъпни и често налични в кухнята, които да изпробвате, за да се справите с брадавиците.

-          Салицилова киселина

Всичко, което трябва да направите, е да приложите салицилова киселина направо върху брадавицата. Няма болка, не съществува и риск от белези, методът е безопасен и ефективен.

-          Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която може да помогне за унищожаването на вируса, причиняващ плантарни брадавици. Потапяте тампон в оцета, поставяте го върху брадавицата, закрепяте го – с анкерпласт например – и преспивате така. Рецептата не е за еднократна употреба. Ще се наложи на следващата вечер пак да накиснете и приложите тампон.

-          Чаено дърво

Популярно е със своите антибактериални свойства, изгодно е, намира се лесно и се прилага лесно – на тампон, закрепен за през нощта върху кожата, подобно на оцета.

-          Йод

Също популярен с антисетичните си свойства. Нанася се, както чаеното дърво и оцета. Имайте предвид, че оцветява кожата, което го прави неудачен избор за лицето и откритите части на тялото.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес