Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

2470
Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?
Снимка: iStock

Ние усещаме вкуса чрез специални зони, разположени на езика. Хората имат четири вида вкусови рецептори, които различават горчив, сладък, солен и кисел вкус. Ако са раздразнени от определени молекули в храната или напитките, които влизат в устата, информацията се предава на мозъка – изпитваме определен вкус.

Но има ситуации, когато не ядем и не пием нищо, но все още има неприятно усещане в устата - вкус на сол, горчивина или киселина. Това се случва на почти всички от време на време.

Вероятно всеки човек е изпитвал неприятен или необичаен вкус в устата. Най-често се появява кисел, солен или горчив вкус, който сравнително бързо изчезва. Това усещане може да се дължи на лоша устна хигиена или консумация на храни с ярък, наситен вкус. Но понякога вкусът в устата показва заболявания, които изискват внимателна диагностика и лечение.

 

Горчивина в устата - откъде идва?

Горчивият вкус в устата често се появява при пушачи и хора, които пият алкохол. В допълнение, това състояние може да показва гастроезофагеален рефлукс  (съкратено като ГЕРБ) - патология на храносмилателната система, при която съдържанието на стомаха редовно се изхвърля в хранопровода и причинява възпаление на лигавицата му.

Посетете зъболекар и невролог

Други възможни причини за горчивина в устата включват  заболявания на зъбите като периодонтит  - възпаление на тъканта около зъба, гингивит  - възпаление на венците, стоматит  - възпаление на устната лигавица, кариес  - разрушаване на твърдите тъкани на зъба и образуването на кухини в тях.

Опасно ли е да имаме сладък вкус в устата

Кисел вкус

Киселият вкус в устата често придружава ГЕРБ. Може да се появи и при гастрит, причинен от повишена киселинност на стомашния сок.

Устойчивият кисело-горчив вкус често се свързва с хепатит и холелитиаза, това се случва заради нарушение в производството или транспорта на жлъчката. Сладко и кисело - при захарен диабет, когато метаболизмът на човек е нарушен.

Понякога киселият вкус в устата се появява след прием на лекарства - антибиотици, антихистамини, диуретици (диуретици), лекарства за високо кръвно налягане, някои сънотворни и антивирусни средства.

Кои са най-честите причини за горчив вкус в устата?

Солен вкус

Солен вкус в устата - един от признаците на дехидратация, свързан с диария, повръщане, интензивни упражнения или пиене на алкохол.

Освен това, соленият вкус може да бъде причинен от инфекции в устата и носа (патогените отделят токсини, които правят слюнката солена), сиалолитиаза (заболяване, при което се образуват камъни в слюнчените жлези, в резултат на което химичният състав на слюнката се променя и става по-солено), хранителни алергии.

Някои хора изпитват солен вкус в устата си след прием на диуретици, антибиотици, антидепресанти или лекарства за кръвно налягане..

Какво да правя?

Ако имате неприятен вкус в устата и той не изчезва в рамките на няколко дни, трябва да потърсите помощ от лекар. Специалистът ще събере анамнеза, ще предпише всички необходими лабораторни и инструментални изследвания и след поставяне на диагнозата ще предпише лечение.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...