Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как краставиците влияят на кръвната захар?

02 юли 2024, 09:23 часа
Реклама

Пресните краставици могат да се ядат почти без ограничения. Те са много ценна диетична съставка, която не само помага за попълване на липсата на витамини и минерали в тялото, но и перфектно хидратира. Но как консумацията им влияе на кръвната захар?

Краставиците и нивата на кръвната захар

Краставиците са зеленчуци с нисък гликемичен индекс и затова се препоръчват за диабетици. Изследванията доказват, че яденето на зелени краставици може да помогне за намаляване на риска, свързан с внезапни колебания в нивата на кръвната захар, съобщава изданието The Health Site.

Веществата, съдържащи се в семената на краставицата, допълнително подпомагат сърдечната дейност, предпазват от високи нива на холестерол, поради което трябва да ядете краставици със семена.

Най-добрият тор за 2 пъти по-бърз растеж на краставиците е този

Семената на краставицата са и източник на диетични фибри, които регулират работата на червата, предотвратявайки неприятния и болезнен запек. Най-ценните хранителни вещества се намират под кората на краставиците, но преди да започнете да се наслаждавате на техния освежаващ вкус, трябва да измиете зеленчуците старателно с топла вода.

Други ползи от краставицата

Краставиците са нискокалорични и здравословни зеленчуци, които са 95% вода, което помага за попълване на водния дефицит в организма. Изследванията показват, че голяма част от световното население пие твърде малко вода, което води до хронична дехидратация и може да доведе, наред с други неща, до сериозни проблеми във функционирането на тялото, допълва още изданието.

Ниското съдържание на калории в краставиците - 1 чаша нарязани краставици осигурява на тялото около 16 kcal - прави този зеленчук чест гост в менюто, като освен всичко друго е добавка към салати, сандвичи, както и за лека самостоятелна закуска.

Краставиците могат да се добавят и към плодови и зеленчукови смутита. Особено ценни в хранително отношение са маринованите краставици, които са източник на пробиотични бактерии. Освен това краставиците доставят на организма витамини и минерали. Този зеленчук е богат на витамини от група В, витамин С и витамин К, както и на мед, фосфор, калий и магнезий.

Антиоксидантите в състава му също са ценен компонент - тези зеленчуци доставят на тялото ви флавоноиди, лигнани и тритерпени.

Краставицата има диуретичен ефект, който помага да се отървете от подуване и излишни мазнини в тъканите на тялото. Този зеленчук е естествен абсорбент. Той активно премахва отрови и други вредни вещества по време на интоксикация.

С минимално съдържание на калории, краставицата може да ви даде усещане за ситост, което е много полезно по време на диети.

Солите в краставицата изравняват киселинно-алкалния баланс и метаболитните процеси, неутрализират и извеждат излишните киселинни съединения от тялото. Затова зеленчукът е отлично средство срещу камъни в бъбреците. Той съдържа голямо количество фибри. По този показател краставиците са лидери сред зеленчуците. Те имат благоприятен ефект върху работата на сърцето и кръвоносната система.

Краставицата е богата на витамин С. Това помага за укрепване на имунната система.

Топ 4 на най-добрите бабини торове за богата реколта от краставици

Важно: Статията не замества балансираното хранене  и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес