Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как яйцата влияят на теглото?

24 октомври 2024, 19:16 часа

Яденето на яйца всеки ден може да предотврати наддаването на тегло и да намали риска от деменция, съобщава диетологът д-р Джулиет Келоу. 

Влияние на яйцата върху теглото?

"В натоварения ритъм живот много от нас търсят ястия, които са вкусни, достъпни и питателни. Едно обикновено яйце предлага много повече от просто вкусен старт на деня", споделя д-р Калоу и допълва, че яйцата могат да бъдат полезни за вашето здраве, включително увеличаване на приема на витамини и предотвратяване на наддаване на тегло, проблеми с костите и деменция.

Две средно големи яйца осигуряват една четвърт от дневните ни нужди от протеини и съдържат витамини А и D, витамини от група В, фосфор, селен и йод.

Защо опитните готвачи разклащат яйцата преди варене?

„Хранителните ползи от яйцата не спират дотук. Те също могат да помогнат за ускоряване на усвояването на полезните за здравето антиоксиданти от зеленчуците. Добавянето на яйца към салата увеличава усвояването на лутеин и зеаксантин до пет пъти, а бета-каротин и ликопен до осем пъти.“

Диетологът също така отбелязва, че яйцата съдържат хранителни вещества, които са полезни за нашето зрение, включително витамин А, който е от съществено значение за доброто зрение при слаба светлина. Те също така съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които намаляват риска от катаракта и остра макулна дегенерация, която може да причини слепота.

Освен това яйцата са добра храна за мозъка: те са богати на холин, хранително вещество, което е от съществено значение за невротрансмитера в мозъка. Това вещество е от решаващо значение за паметта и когнитивната функция.

Изследванията показват, че повишеният прием на холин забавя когнитивния спад, който се случва естествено с напредване на възрастта и може да помогне за намаляване на риска от деменция и болестта на Алцхаймер. Освен това яйцата съдържат много витамини от група В, които поддържат психическото благополучие и когнитивната функция.

Експертът отбелязва, че яденето на яйца може да предотврати наддаването на тегло. И така, едно средно голямо яйце съдържа само 66 kcal. Като се има предвид това, тези калории са естествено пълни с тонове хранителни вещества. Следователно яйцата могат да ни помогнат да контролираме теглото си, като подобрят чувството за ситост.

Яйцата са идеалната храна, с която много хора започват деня си. Тази закуска е вкусна и много засищаща. Пилешките яйца съдържат протеини, калории и мазнини - всички те са необходими на нашето тяло. Освен това яйцата са богати на витамини и минерали, включително B2, B6, B12, D, калций, магнезий, йод и желязо. Но този чудесен баланс се нарушава от холестерола; едно яйце съдържа почти 200 mg. За сравнение, това е почти половината от допустимата дневна доза.

"Въпреки факта, че последните проучвания доказват, че умерената консумация на яйца не повишава съдържанието на "лош" холестерол в организма, пациентите с хипертония и тези, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, трябва да се отнасят към този продукт с повишено внимание. А именно пържете бъркани яйца с минимална добавка на олио и разнообразявайте различните видове ястия с яйца. Например, дайте предпочитание на варени яйца, поширани яйца и омлети", казва още специалистът.

Колко пъти седмично могат да се ядат яйца? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес