Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как е правилно да се пие кафе

14 май 2024, 17:00 часа

Милиони хора започват сутринта си с чаша ароматно кафе. Капучино, мока или лате – независимо от вкуса си всички тези напитки имат едно общо нещо: ободряващия ефект на кофеина. От 103 вида кафе, налични в света, две са широко използвани: арабика и робуста. Африканските страни са известни със своите висококачествени сортове, а зърната Арабика от Етиопия често се наричат ​​най-добрите. Но за да извлечете максимална полза от кафето е необходимо да го консумирате по правилния начин, съобщава изданието The Health Site.

Реклама

Кога и как е най-добре да пиете кафе?

След като се събудим, тялото ни отделя кортизол. За да се ободрим, имаме нужда от кофеин не по-рано от 3 часа след събуждане.

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

Препоръчително е да пиете кафе не по-късно от 6 часа преди лягане. Предвид диуретичния ефект на напитката, трябва да изпивате чаша вода с всяка чаша.

Ако няколко чаши вече не са достатъчни за постигане на ободряващ ефект, трябва да се откажете от напитката за няколко дни, а след това да започнете с една чаша на ден.

Обикновено консумацията на тази напитка е придружена от консумацията на леки закуски - бисквитки, шоколад, всичко. Тяхната консумация се свързва с наднормено тегло, така и от скокове на кръвната захар и инсулина.

Има ли кафето полезни свойства и какви са те?

Всяка кафеена напитка съдържа калий, витамини B2 и B5, магнезий и калций. Само една чаша на ден може да предотврати риска от развитие на деменция.

Кафето е добро за прочистване на черния дроб. То има благоприятен ефект върху работата на стомаха и червата. Ускорява метаболизма. Консумацията му съдейства за намаляване на риска от диабет. Тя оказва положителен ефект при пациенти с депресия.

Има ли вреда от кафето?

При превишаване на дневната норма от 3 чаши могат да се появят усложнения. Те включват:

  • проблеми със сърдечния ритъм (тахикардия, аритмия);
  • безсъние;
  • тревожност, страх, пристъпи на паника, които могат да прераснат в депресивни разстройства;
  • повишено кръвно налягане, световъртеж;
  • развитие на кофеинова зависимост'
  • мигрена;
  • треперене, приливи на топлина и пот.

Какво е безкофеиново кафе - полезно ли е

Процентът на кофеин в тази напитка трябва да се намали до 0,1%. Само тогава кафето се счита за безкофеиново.

Важно е на какви методи на обработка са били подложени зърната. Предполага се, че дихлорметанът в безкофеиновата напитка причинява рак. Техниката за третиране с CO2 е най-безопасната и кафето, чиито зърна са обработени по този начин, се счита за най-полезно.

Всички бременни и кърмачки, както и пациенти със сърдечни, стомашни и тревожни разстройства да преминат на безкофеиново кафе.

Именно безкофеиновото кафе е показало способността да намалява риска от рак на простатата, рак на кожата, левкемия, рак на черния дроб и гърлото, допълва изданието. 

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес