Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как доматите влияят на щитовидната жлеза?

22 октомври 2024, 14:31 часа

Доматите присъстват в диетата на почти всеки човек. Но как те влияят на здравето на щитовидната жлеза. Отговор на този въпрос дава д-р Олег Кривченков. Той споделя, че някои здравословни храни могат да бъдат вредни за тялото, включително и доматите. Експертът предупреждава за възможни негативни ефекти при консумацията на зеленчука. 

Какъв е ефектът върху щитовидната жлеза от консумацията на домати?

„Доматите са с ниско съдържание на калории и се използват в нискокалорична диета. Съдържа витамин С, А, магнезий, калций, желязо. Може да съдържа соланин, естествена отрова, както и оксалова киселина, която е опасна за хора с уролитиаза. Те често могат да стимулират автоимунни процеси в човешкото тяло. Например автоимунен тиреоидит”, споделя специалистът.

Вкусни градински домати дори през октомври - ето какво правят опитните градинари

Въпреки тези негативни ефекти, специалистът припомня и какви са ползите от консумацията на този зеленчук. 

Ползи от доматите

Зрелите плодове са богати на аскорбинова киселина (витамин С) и каротин, витамини от група В, витамин К, никотинова и фолиева киселини. Доматите са на второ място след морковите по съдържание на каротин . В допълнение към витамините, доматите съдържат минерали: силиций, йод, калций, магнезий, желязо, фосфор, сяра, както и нишесте, протеини и пектин.

Освен това доматите са лидери по съдържание на ликопен. Ликопенът е червен пигмент. Неговите полезни свойства са следните:

  • намаляване на нивото на „лошия” холестерол в кръвния серум;
  • свързване със свободните радикали;
  • намаляване на риска от развитие на рак.

Според изследване на Института по ракови проблеми редовната консумация на домати (особено пресни, поне 1-2 пъти седмично) намалява вероятността от развитие на рак с 30%.

Зеленчуците и пресният сок от тях са полезни при:

  • заболявания на сърцето и кръвоносните съдове;
  • анемия;
  • изтощение на организма;
  • запек;
  • разширени вени;
  • кожни заболявания.

Консумацията на домати е противопоказна при камъни в жлъчката, язва на стомаха и дванадесетопръстника, подагра, камъни в бъбреците или пикочния мехур.

Калоричното съдържание на 100 гр домати е само 17-23 kcal (в зависимост от сорта). Поради това те често се използват в диетични режими за отслабване. Например средиземноморската диета и нейните варианти са богати на домати.

В народната медицина кашата от пресни плодове се използва като лек при мазоли, изгаряния и лунички - нанася се върху тях. При разширени вени направете компреси в областта на засегнатите вени.

В допълнение, доматите се използват широко в козметологията. Те насищат кожата с витамини и минерали, помагат за овлажняване на кожата и изглаждане на бръчките.

Семената от доматите ще издържат до следващата година, ако направите това

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес