Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как доматите влияят на пикочната киселина?

08 септември 2024, 18:27 часа

Препоръчително е хората със заболявания на стомашно-чревния тракт (GIT) в остър стадий, както и пациентите с подагра да избягват да ядат домати, тъй като този зеленчук забавя отделянето на пикочна киселина. Това казва руският лекар и диетолог д-р Галина Волкова. 

Доматите и влиянието им върху пикочната киселина

„Доматите не се препоръчват при заболявания на стомашно-чревния тракт в остър стадий. Те съдържат киселини - лимонена и ябълчна, които могат да причинят киселини и болки в стомаха, а също така ще увеличат подвижността на стомашно-чревния тракт, което ще влоши състоянието на пациента по време на обостряне на заболяването", казва д-р Волкова.

Какво да засадите на мястото на доматите веднага след прибирането на реколтата им?

Диетологът добавя, че е препоръчително да се откажете от доматите, ако имате заболяване като подагра.

„Доматите не са разрешени, ако имате заболяване като подагра“, отбелязва лекарят.

Специалистът обяснява, че доматите забавят отделянето на пикочна киселина. Подаграта е заболяване, което се свързва с прекомерно натрупване на пикочна киселина в организма. Води до образуване на кристали на пикочната киселина в ставите и бъбреците, обобщава д-р Волкова.

"Последните изследвания на учени от Университета на Илинойс (САЩ) показват, че ликопенът (каротеноиден пигмент), който се съдържа в доматите, намалява риска от развитие на рак на простатата, рак на червата и карцином на бъбреците", казва лекарят.

Холинът (витамин B4), който също се съдържа в доматите, предотвратява мастната дегенерация на черния дроб, подобрява имунитета и осигурява правилното функциониране на нервната система.

Доматите съдържат калий, микроелемент, необходим за нормалната сърдечна дейност. Освен това помагат за отстраняване на излишната течност от тялото.

Витамин С, мощен антиоксидант, който също се съдържа в доматите, подобрява имунитета и прави човек по-малко податлив на инфекции.

Флавонолите от доматите повишават устойчивостта на организма към радиация, а също така имат антисклеротични, капиляроукрепващи и противовъзпалителни свойства.

Доматите нормализират и поддържат киселинно-алкалния баланс в организма.

Благодарение на бета-каротеноидите, ликопена и зеаксантина, зеленчукът поддържа здравето на очите, полезен е при заболявания като катаракта и дистрофия на ретината.

Доматите регулират нивата на кръвната захар (за това им помагат фибрите и витамините от група В).

Зеленчукът помага в борбата с депресията (поради фолиевата киселина в състава им).

Доматите поддържат здравето на зъбите. Има проучвания, които показват, че доматите помагат на пасивните пушачи да предотвратят вредата, причинена от цигарите и вдишвания дим.

Доматите са от полза за жените по време на менопаузата, защото съдържат вещества, подобни на естрогените.

Защо доматите и краставиците НЕ трябва да се съхраняват заедно?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес